Dostupni linkovi

Samit u Prizrenu promoviše regionalnu saradnju


Lidri Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore tokom susreta u Tirani u junu prošle godine
Lidri Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore tokom susreta u Tirani u junu prošle godine
Trodnevni samit lidera Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore počinje u subotu hotelu Šar na Prevali, kod Prizrena. Iz kabineta predsednika Kosova Fatmira Sejdiua je saopšteno da na samit stižu predsednici Bamir Topi, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović.

Za subotu je predviđeno da se održe bilateralni sastanci četiri predsednika, a zajednički sastanak posle podne. U predviđenim, kako bilateralnim, tako i multilateralnim sastancima, glavna tema će uglavnom biti regionalna saradnja.

Vlada Kosova i poslanici smatraju samit četiri lidera regiona u Prizrenu veoma važnim za Kosovo. Po njima, saziv ovog samita, koji je treći po redu, jasno pokazuje odlučnost Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore za regionalnu saradnju, te isto tako izražava njihovu spremnost za evroatlanske integracije.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kaže da će poruka ovog samita biti dobrosusedska saradnja i promoviranje mira u regionu.

“Kosovo ovde pokazuje da poseduje duh regionalne saradnje. Postoje mnogo pitanja preko kojih možemo pomoći jedni drugima. Dobro je što su i zemlje regiona zastupljene na ovom sastanku. Verujem da će biti dobrih zaključaka. Sada ambijent Balkana i bivše Jugoslavije prelazi iz jednog ambijenta konfortacije u ambijent saradnje, što je simbolično dobro za sve nas”, kazao je Kuçi.

Inače, ovaj samit predstavlja kontinuitet prvog i drugog samita lidera regiona koji su ranije bili održani u Albaniji i Makedoniji, istog takvog formata. Na ovogodišnjem samitu, kao i na prethodna dva takva skupa lidera, nisu bili pozvani predsednici ostalih država u regionu, kao ni predsednik Srbije Boris Tadić, zbog stavova o Kosovu.

Potvrda međunarodnog subjektiviteta Kosova

Xhevat Beqiri, portparol predsednika Kosova, izjavio je iako na ovom samitu prisustvuju samo predsednici iz susedstva, to ne znači da će tako biti i ubuduće. A zamenik premijera Hajredin Kuçi kaže da Srbija ostaje jedino mesto u ovom delu Evorpe sa mentalitetom prošlosti.

“Ona teži da se regionalna saradnja blokira. Time najviše šteti sebi, ali u određenim trenutcima i samom regionu. Ali, izgleda da je region jedinstven, izuzev Srbije, za saradnju a ne za konfortaciju”, kazao je Kuçi.

Samit na Prevalcu kod Prizrena pozdravili su i poslanici kosovske opozicije. Naim Maloku, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, kaže da, nezavisno od činjenice da se radi o neformalnom sastanku, ovaj samit šalje jasnu poruku da je Kosovo deo regionalne integracije i saradnje.

“Mislim da se šalje poruka i da se Srbija izolira i da samo ova zemlja ostaje van dešavanja i van regionalne integracije”, ocenjuje Maloku.

A po rečima poslanika iz Alijanse Novo Kosovo Ibrahima Gashija, samit četiri predsednika regiona u Prizrenu se treba videti i kao mogućnost ubrzavanja mnogih bilateralnih sporazuma koji se mogu očekivati u bliskoj budućnosti između zemalja učesnica. Organizovanje samita na Kosovu sa pozivom predsednika Fatmira Sejdijua smatra važnim trenutkom koji pokazuje međunarodni subjektivitet države Kosovo.

“Samit Prizrena je veoma važan za Kosovo kad su u pitanju dobrosusedski odnosi i, naravno, ovo potvrđuje da Kosovo gradi recipročne odnose sa zemljama u regionu. Ovaj sastanak će služiti i kao uvertira početka ojačavanja odnosa između zemalja zapadnog Balkana i Kosova”, naglašava Gashi.
XS
SM
MD
LG