Dostupni linkovi

Srbija otvorena za investicije iz susedstva


Prvi korak ka boljem kapitalu - saradnja u regionu
Prvi korak ka boljem kapitalu - saradnja u regionu
Poslovna saradnja privrednika u regionu, ključna je za privredni rast ovog dela Evrope. Ipak,političke elite i nasleđene prošlosti, još uvek značajno koče još veću saradnju zemalja regiona.

Ovo su na skupu u Beogradu zaključili menadžeri i direktori vodećih privatnih i državnih komapnija zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Srbija je upravo sa investicijama iz zemalja bivše Jugoslavije u poslednjih destak godina popravila svoju privrednu aktivnost i u prošloj godini ostvarila robnu razmenu od oko 4,4 milijarde evra. Međutim u istoj godini Srbija je ima suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama regiona, pri čemu je izvoz bio 2,8 milijardi evra, a uvoz 1,6 milijardi evra, ustvrdio je ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić.

"Srbija je otvorila svoje tržište za dobre kompanije. Mi smo jako zadovoljni investicijama iz Slovenije i Hrvatske.Mislim da nema razloga da putem zajedničkog uticaja politike i privrede dođemo do toga da takve uslove imamo u svim zemljama. Mi imamo sjajnu saradnju sa Crnom Gorom, BiH ali mislim da sa Hrvatskom tu mora i može da se napravi odgovarajući pomak.Poslednje uveravanje od ove godine je da tu neće biti prepreka ukoliko bude želje za investiranjem", rekao je Dinkić.

Na trzište regiona odlazilo je 37 odsto srpskog izvoza, odnosno iz zemalja regiona dolazilo je 11 odsto srpskog uvoza. Većina menadžera i ekonomsta se slaže da domicilne zemlje svojim kompanijama pružaju političku i odgovarajuću finansijsku podršku u nastupu na tržištima zemalja bivše Jugoslavije.

Ivica Mudrinić predsednik uprave Hrvatski Telekom,iznosi, međutim, tezu da su političke elite upravo odgovorne za slabiju privredne aktivnosti, jer su između ostalog uništile osnovne vrednosti društva građene nekoliko decenija unazad..

"Kada bismo dijagnosticirali stanje u Hrvatskoj, vjerujem da je u Srbiji veoma slično onda imamo sindrom retrevizorskog pogleda na budućnost i kontinuirano smo opsjednuti prošlošću bez razlike deset godina, 15, 40, 50 ili više godina. Uvijek se govori o prošlosti a vrlo malo o budućnosti.To je jedna dijagnoza. Druga dijagnoza je mi smo derogirali ili urušili vrednosni sustav. Mi zapravo nemamo pravi odnos prema radu, prema obrazovanju , prema poštovanju jedan drugoga. Dakle, nemamo vrijednosni sustav. I treće nemamo viziju budućnosti. Ako želimo konkurentsku spososbnost, ako želimo biti kompententniji onda zapravo moramo stvoriti tu konkurentnu sposobnost", smatra Mudrinić.

STVARI SE MENJAJU

Glavni menadžer hrvatske asocijacije menadžera Esad Čolakovic, primjećuje još jednu dimenziju neophodnu za regionalnu saradnju.

"Postoji sada jedna svijest kod svih ozbiljnih i odgovornih poduzetnika i menadžera u regiji da mi moramo, da su naša tržišta preminijuaturna u evrospkim razmjerama patuljasta, a u globalnim razmjerama mikroskopski beznačajna.Mi nemožemo ići napred , mada je prvi i najjednostavniji korak da se ide smjerom razmišljanja regionalnom saradnjom. Hoće li će se to zvati jugosfera, ili ako nekome zbog geopolitičkih konotacija zgodnije zvuči neke se zove jadranska inicijativa ili svjevernozapadni mediteran ili što god hoćete,ali taj smjer razmišljanja je zdrav i treba ga poduprjeti",
kaže Čolaković.

Slovenija je vodeća zemlja po inevsticijama u Srbiji.Kao članice Evropske unije ona se sada suočava sa jakom konkurencijom i po mišljenju Aleksandra Svetelšeka, zemlje ragiona moraju mnogo jače da rade na povezivanju kompatibilne, nekada zajedničke privrede, jer su se mnoge stvari od raspada Jugoslavinje promenile.

"Stvarno su se dogodile velike promjene. U Sloveniji imamo najbolje fudbalere, što nije normalno . U Hrvatskoj imamo najbolje skijaše što isto nije normalno, a u Srbiji imate tenisere što isto tako nije normalno i tako dalje. Tako da je stvarno ono što je nekada bila istina sada više nije.Milsim da treba nešto važno znati da ja ako razgovaram sa mojim kolegama u Sloveniji, menadžerima svi znamo da nam je ova regije ex Jugoslavije prirodno tržište."

Bosna i Hercegovina je značajan trgovinski partner za gotovo čitavi region, pre svaga za Srbiju i Hrvatsku ali je zemlja sa najmanje investicija u regionu, primetio je Tomislav Antunović i pozvao privrednike iz BiH da se ozbiljnije uključe u regionalnu privrednu saradnju..

"Drago mi je da je danas kada je govorio potpredsednik vlada da je BiH jedan važan partner za države bivše Jugoslavije. Vidim da sve tri države, Hrvatska Crna Gora i Srbija i Slovenije pogotovo, radi sa Bosnom i Hercegovinom i ja mislim da mnoge ove države svoje bilanse popravljaju na BIH."

I pored svega saradnja zemalja bivše Jugoslavije je dobra, ali su menadžeri i vlasnici kompanija iz nacionalnih asocijacija na okruglom stolu o mogućnostima i izazovima ekonomske saradnje zemalja bivše Jugoslavije zaključila da ona da može da bude bolja, pogotovo pred otvaranje evropskog tržišta.
XS
SM
MD
LG