Dostupni linkovi

Privredna komora Srbije traži alternativu za poslovanje sa Ukrajinom


Moramo da pomognemo privredi da nađe alternativna tržišta za plasman robe i uvoz sirovina: Marko Čadež (na forografiji, 2018.)
Moramo da pomognemo privredi da nađe alternativna tržišta za plasman robe i uvoz sirovina: Marko Čadež (na forografiji, 2018.)

Privredna komora Srbije (PKS) ponudila je kompanijama koje posluju sa ruskim, ukrajinskim i beloruskim tržištem pomoć u pogledu transporta robe, platnog prometa i drugih problema, saopštio je Marko Čadež, predsednik PKS.

On je, zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, u Beogradu 3. marta razgovarao sa privrednicima o mogućnostima da održe poslovanje sa te tri zemlje i reše probleme uzrokovane krizom u Ukrajini.

Privrednici su, kako je navela PKS, državni vrh informisali da su trenutno najveći problem u poslovanju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom transport robe, nabavka sirovina i plaćanja.

"Izneti su konkretni predlozi, počev od očuvanja industrije građevinskog materijala do izvoza voća i povrća. Moramo da pomognemo privredi da nađe alternativna tržišta za plasman robe i uvoz sirovina", rekao je Čadež.

Premijerka Brnabić podsetila je da Vlada Srbije formira radne grupe za različite oblasti sa ciljem zaštite građana i privrede nakon razvoja situacije u Ukrajini.

Miroslav Nikolić, direktor kompanije Srboeksport, naglasio je da je do Rusije trenutno prohodan transport robe kroz Poljsku i Belorusiju

"Ali problem je povratak jer su ogromne gužve od Rusije ka Poljskoj", naveo je Nikolić.

U saopštenju se navodi da je dogovorena dnevna komunikacija i razmena informacija sa terena između PKS, kompanija, ministarstava i kabineta premijerke kako bi se pronašla alternativna rešenja.

"Nadamo se da neće ovo neće dugo trajati. Moramo misliti i o drugim tržištima jer se već osećaju posledice", rekao je Rade Ljubojević, vlasnik firme Sirogojno.

Govoreći o stanju robnih rezervi Srbije nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2. marta rekao je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca, kao i da je likvidnost države odlična. On je naveo da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, Srbija je dobro snabdevena pšenicom i spremna je da u slučaju potrebe isporukom te žitarice pomogne susednim državama, a voća i povrća ima za domaće potrebe.

Predsednik Srbije podsetio je da su potencijalni problemi korisnika ruske Sberbanke, koja je 2. marta obustavila poslovanje u Evropskoj uniji, sprečeni tako što je domaća AIK banka kupila akcije Sberbanke i preuzela njene klijente.

XS
SM
MD
LG