Dostupni linkovi

Privilegovanima po babu – ostalima po stricu


Euro, ilustrativna fotografija

Ulaskom predstavnika opozicije u Vladu, koji su na ministarska mjesta došli na osnovu Sporazuma o stvaranju uslova za poštene izbore, pokrenuta su pojedina pitanja. Jedno od njih je naplata enormnih dugovanja privilegovanih preduzeća državi po osnovu poreza.

Do dolaska funkcionera Socijaldemokratske partije Raška Konjevića na mjesto ministra finansija sa visinom poreskog duga, veličinom dijela koji je uopšte moguće naplatiti i strukturom ukupnih dugovanja preduzeća po osnovu poreza, samo se špekulisalo.

Novi ministar finansija je, prije nekoliko dana, objavio da je moguće naplatiti oko 230 miliona eura što bi i za veće ekonomije trebalo da bude zabrinjavajuće, a dodatno poražavajuće zvuči podatak da je to samo trećina ukupnog poreskog duga, odnosno, da preko pola milijarde nikada neće biti naplaćeno jer su u međuvremenu te firme propale, ostale bez imovine...

Ekonomski analitičar Siniša Lekić za RSE kaže da ne raspolaže konkretnim činjenicama na osnovu kojih bi mogao da objasni nastalu situaciju, ali da je očito da je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) omogućila da se određeni zakoni nijesu poštovani.

"Tako se došlo do povlašćenih firmi. Novi ministar finansija, Raško Konjević sada u rukama ima vruć krompir koji mu je ostavio prethodnik koji je sve to tolerisao", rekao je Lekić.

Poreska uprava je početkom godine objavila listu 200 najvećih dužnika po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost i prvih 100 po dugovanju za poreze i doprinose za zarade zaposlenih.

Najveći dužnik je Duvanski kombinat Podgorica sa dugom od oko 34 miliona eura, a za njim su trgovinsko preduzeće Pantomarket i građevinska firma Zavala invest. Na top listi je i, takođe građevinsko, preduzeće Bemax.

Duvanski kombinat Podgorica
Duvanski kombinat Podgorica

Koliko je neplaćanje poreza i doprinosa za zaposlene postalo raširena pojava, govori i činjenica da je čak i jednoj od dvije sindikalne organizacije koje bi trebalo da se bore protiv ovakvih pojava, blokiran račun zbog duga od preko 800 hiljada eura upravo po tom osnovu.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista i član skupštinskog Odbora za ekonomiju Zoran Jelić za RSE kaže da se poreski dug više ne smije povećavati.

"Organi Ministarstva finansija i Poreske uprave treba preventivno da reaguju i na vrijeme upozore poreske obveznike koji imaju problem sa likvidnošću da na vrijeme izmire svoje obaveze. Očekujem od novog direktora Poreske uprave i ministra finansija da naplate poreski dug kako bi se pribavila sredstva koja nedostaju u budžetu", ističe Jelić.

Rudnik uglja najveći poreski dužnik

Prema podacima u vezi sa naplativim poreskim dugom koje je nedavno objavio Raško Konjević najviše novca po osnovu neizmirenog poreza duguje deset preduzeća među kojima ima i državnih i privatnih.

Prvi na listi je pljevaljski Rudnik uglja koji je, kao akcionarsko društvo, dominantno u privatnom vlasništvu, na četvrtom i petom mjestu su, takođe privatne: Ave Marija Koljčević i Vektra.

Među državnim firmama, najveći dužnik su Montenegro airlines koga slijedi Radoje Dakić koji odavno ne radi, ali ima vrijedne nekretnine.

Rudnik uglja, kao najveći poreski dužnik, državi za porez duguje preko 13,5 miliona eura, a slijedi ga Montenegro airlines sa blizu 12,5 miliona.

Ako bi u se u javnosti moglo naći razumijevanje za tolerantnost državne prema državnim firmama, to se sigurno ne može očekivati za privatne koje imaju privilegovan status i uglavnom se dovode u vezu sa premijerom Milom Đukanovićem i njemu bliskim osobama.

Funkcioner Građanskog pokreta URA i nezavisni poslanik, Dritan Abazović, se ovih dana tim povodom u parlamentu upro prst u predstavnike vlasti, rekavši da "u strukturi duga piše da su firme: 'Eurofond' Veska Barovića, 'Izbor Bar' Veska Barovića, 'Bemax' koja dobija svaki tender, 2010. dugovali 300 hiljada, a do 2016. su došle na milion i po".

"Zatvarate objekte po primorju zato što im nađete da nijesu izdali fiskalni račun. Firme sa dva, tri radnika ne mogu da zaposle još jednog dok ne donesu dokument da su prema državi izmirili sve obaveze. Za 700 ili hiljadu eura zatvarate i pečatirate radnje. Svoje partijske drugove i klijente, zbog milionskih dugova ne zatvarate", zaključuje Abazović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG