Dostupni linkovi

Policija RS privela inspektore zbog dilanja droge


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Po nalogu Specijalnog tužilaštva RS, policija tog entiteta privela je u utorak i srijedu četvoricu krim-inspektora Centra javne bezbjednosti Banjaluka zbog sumnje za zločinačko udruživanje radi prodaje droge. Između ostalog, riječ je o dvojici inspektora o kojima je Radio Slobodna Evropa izvještavao u više navrata u priči o policijskom zlostavljanju. Svjedoci koji su govorili za RSE optužili su pomenute inspektore za prekoračenje ovlaštenja i zloupotrebu položaja.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva RS, Uprava kriminalističke policije uhapsila je inspektore Ognjena Stijaka, Srđana Radulovića, Slavka Đurića i Marka Kovačevića zbog sumnje da su organizovano prodavali drogu.

“Isti se terete da su korištenjem svog službenog položaja inspektora za sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga organizovali zločinačko udruženje koje se na području Banjaluke bavilo nabavkom, distribucijom i prodajom opojne droge, kao i zaštitom pripadnika zločinačkog udruženja koji su za njih prodavali opojnu drogu, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi“, kaže portparolka specijalnog tužilaštva Dragica Tojagić.

Pomenuta četvorka radila je baš u odjeljenju za suzbijanje neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga. Načelnik unutrašnje kontrole pri MUP-u RS Marinko Janjetović odbio je da prokomentariše cijeli slučaj spustivši slušalicu nakon pitanja o hapšenju policajaca.

Gojko Vasić, direktor entitetske policije, ipak je dao izjavu:

„Nama je najteže otkriti i procesuirati krivična djela u kojima sudjeluju naši pripadnici. Ovde se radi, znači, o našim pripadnicima koji su bili uključeni u određene kriminalne radnje. Sa Specijalnim tužilaštvom se provode radnje dokazivanja da bi se to moglo okvalifikovati adekvatno i procesuirati.“

Policija Republike Srpske dugo je negirala kriminal među sopstvenim redovima iako su dobijali ozbiljne optužbe za zloupotrebe položaja u slučaju pomenutih inspektora. O policijskom zlostavljanju govori se i u Izvještaju Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja, sačinjenom na osnovu stanja krajem prošle godine. Najviše pritužbi za policijske torture bilo je adresirano na pripadnike CJB Banjaluka. O tome su našem radiju posvjedočile žrtve torture.

“Ja sam Aleksandar Ninković. Policijski inspektori su me presreli u mojoj ulici u kojoj živim i, umjesto u policijsku stanicu, odveli su me na obližnje banjalučko groblje, njih osam, gdje sam brutalno isprebijan, verbalno vrijeđan na račun mog djeteta, pljuvan, a u tom su se najviše isticali inspektori Ognjen Stijak i Srđan Radulović”, posvjedočio je ranije za RSE jedan od onih koji su doživjeli policijsko maltretiranje.

Prijave protiv inspektora međutim, mjesecima nisu bile procesuirane. U unutrašnjoj kontroli uvjeravali su u suprotno, a policijska statistika od prošle godine govori da se tek u osam odsto slučajeva pronašao osnov za disciplinske postupke potiv policajaca.

Slučaj hapšenja četvorice inspektora osumnjičenih za prodaju droge biće jedna od tema i naredne sjednice Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS. Predsjednik tog odbora Nenad Stevandić kaže:

„To je što se Odbora i mene lično tiče korak u dobrom pravcu, ali isto tako treba da se zna da jedna lasta ne čini proljeće.“

Iz Specijalnog tužilaštva RS saopštili su u srijedu da se na području Banjaluke vrše pretresi više lokacija, kao i da se provode i druge istražne radnje u cilju pronalaženja dokaza protiv pripadnika zločinačkog udruženja.
XS
SM
MD
LG