Dostupni linkovi

Sud u Beogradu odredio pritvor Edinu Vranju


Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, donio je rešenje o određivanju pritvora od 30 dana za državljanina Bosne i Hercegovine (BiH)Edina Vranja, osumnjičenog za ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu.

Pritvor je određen 14. septembra nakon saslušanja Vranja zbog postojanja opasnosti od bjekstva, navedeno je na sajtu Višeg suda u Beogradu.

Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivši čelnik Odjeljenja za organizovani kriminal BiH, uhapšen je 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je tada saopštilo da je Vranj uhapšen na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Protiv rješenja o pritvoru osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Ambasadorka Bosne i Hercegovina u Beogradu Aida Smajić završila je sastanak u vezi sa konsultacijama u Ministarstvu spoljnih poslova BiH, na koje je pozvana nakon što je u Srbiji uhapšen Vranj.

Ona je u utorak 14. septembra, kako je kazala za Radio Slobodna Evropa (RSE) bila na konsultacijama koje su uobičajena procedura kada se zemlji u kojoj je akreditiran ambasador želi izraziti neslaganje ili protest sa određenim potezima, u ovom slučaju hapšenjem Edina Vranja.

„Na takav način izražava se protest“, kazala je Smajić.

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić u sredu 15. septembra imaće konsultacije u Predsedništvu BiH.

Tužilaštvo BiH je ranije navelo da je o hapšenju Vranja informirano iz medijskih izvješća, te nije dobilo nikakvu službenu obavijest ili informaciju od nadležnih organa Srbije.

U saopštenju su naveli da je Tužiteljstvo BiH postupalo na temelju prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu 1993. i 1994. godine.

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Vranja i još nekoliko osoba 26. decembra 2018. godine donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor.

“Tužiteljstvo BiH je o svemu navedenom, žurno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina i Srbija su 2013. godine potpisaIe Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida kako pravosuđa dviju susjednih zemalja ne bi vodila paralelne istrage.

XS
SM
MD
LG