Dostupni linkovi

Produžen pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH i bivšem glavnom obavještajcu


Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno- sigurnosne agencije BiH na ročištu u decembru 2023.
Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno- sigurnosne agencije BiH na ročištu u decembru 2023.

Sud Bosne i Hercegovine je 16. februara produžio pritvor za mjesec dana Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, kako bi istraga mogla biti produžena, a na zahtjev Tužilaštva BiH dan ranije.

Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, i Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), su uhapšeni 18. decembra prošle godine.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su tokom 2020. godine zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva, u okviru više pravosudnih predmeta protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom ročišta u četvrtak, 15. februara, tužilac u ovom predmetu je naveo da je Debevac primio mito od Zdravka Mamića kako bi mu pomogao u postupcima koji su se tada vodili protiv Mamića u BiH.

Radi se o ekstradicionim postupcima u kojima je Hrvatska tražila izručenje Mamića nakon presude u toj zemlji gdje je osuđen za izvlačenje 116 miliona kuna (oko 17 miliona eura) iz fudbalskog kluba Dinamo.

Osim toga, kako je naveo tužilac, Debevec je uzeo mito i od autosalona "Kramar" iz Ljubuškog protiv kojeg se vodilo više od 700 sporova.

Obrazlažući zbog čega je neophodno produženje pritvora, tužilaštvo je navelo da se Debevec sastajao i sa Đorđom Ždralom, koji je osuđen za teška krivična djela.

Šta se zna o Mehmedagiću i Debevcu?

U okviru istog predmeta, Državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 13. februara, uhapsila jednu osobu. U saopštenju je SIPA navela da uhapšenu osobu tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo "lažno predstavljanje", kao i za krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine.

Osman Mehmedagić se od 15. marta 2023. godine nalazi na "crnoj listi" američkog Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC), koji djeluje pri Ministarstvu za trezor Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju su američke vlasti tada navele da je sankcionisan, jer je kao generalni direktor OSA-e zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. OFAC je takođe naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Sjedinjene Američke Države su 11. decembra prošle godine proširile sankcije protiv Mehmedagića, te na listu dodale i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović.

Disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), tijela nadležnog za imenovanja i sankcioniranje svih sudija i tužilaca, izrekla je Ranku Debevcu u augustu prošle godine javnu opomenu, ali ga je drugostepena komisija oslobodila odgovornosti.

Prijavljen je i da je "namjerno davao lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća". Takođe je prijavljen i za "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".

VSTV je suspendovao Debevca sa pozicije predsjednika Suda BiH nakon hapšenja.

XS
SM
MD
LG