Dostupni linkovi

Priština: Srpski izbori ilegalni i štetni


Zastave Srbije u Mitrovici - ilustracija
Zastave Srbije u Mitrovici - ilustracija
U Prištini se protive održavanju srpskih izbora na severu zemlje, ali i daljem funkcionisanju srbijanskih paralelnih struktura. Dok lideri tamošnjih Srba očekuju da će Srbija raspisati lokalne izbore i u tom delu zemlje, strani diplomati u Prištini poručuju da je održavanje izbora protiv Rezolucije 1244 i protiv dugoročnih interesa Srbije.

Analitičari ističu da će tako nešto izazvalo negativne i destabilizirajuće efekte na kosovske institucije, te da je to protivno sporazumu Srbije i EU - na osnovu kojeg je Srbija dobila kandidaturu.

Portparol predsednice Kosova, Arber Vllahiu je za RSE je izjavio da organizovanje lokalnih izbora Srbije na Kosovu ilegalno i protivustavno, te da to ne bi proizvelo zakonske efekte. Vllahiu naglašava da su pokušaji održavanja lokalnih izbora na teritoriji Kosova u suprotnosti sa svim dokumentima i međunarodnim rezolucijama.

“To ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kosova. Kosovo je nezavisna država, izgrađena na građanskom principu. Na Kosovu se izbori organizuju u skladu sa zakonima i Ustavom zemlje, i na celoj teritoriji Republike. Svako njihovo organizovanje od strane druge zemlje unutar teritorije Kosova je neprihvatljivo i nedopustivo. Republika Srbija treba da ispuni i poštuje sve međunarodne obaveze i da radi naizgradnji dobrosusedskih odsnosa sa Kosovom, dve zemlje sa aspiracijama za članstvo u EU”, kazao je Vllahiu.

Iz UNMIK-a smatraju da je još rano za bilo kakav komentar na ovo pitanje, s obzirom da odluka još uvek nije doneta.

“U ovo vreme to je hipotetičko pitanje i zbog toga bih se uzdržao od daljih komentara”, kazao je portparol UNMIK-a Oliver Salgado.

Baraliu: Paralelne strukture - rak za budućnost Kosova

Bilo kako bilo, kosovski analitičar Mazllum Baraliu kaže da je dalje postojanje srpskih paralelnih struktura predstavlja veliki izazov za kosovske institucije, što će biti štetno i na putu evropintegracija.
Mazllum Baraliu
Mazllum Baraliu

“To je izazov i za kosovske institucije, ali i za EU. To je neuspeh i zloupotreba dvostruke politike Srbije, zato što je dalje postojanje paralelnih struktura nepoštovanje sporazuma, a to je bio uslov za njeno učlanjene. Takođe, funkcionisanje srbijanskih struktura na severu je rak za budućnost i funkcionalizaciju države Kosova”, kazao je on.

Baraliu dodaje da kosovske institucije trebaju biti odlučne u potpunom sprovođenju Ustava i zakona i da uspostavi svoje strukture u tom delu.

Analitičar Imer Mushkolaj smatra međutim da kosovske institucije nemaju snage da poduzmu bilo šta po tom pitanju, već se trude da izvrše pritisak preko Brisela.

“Zasada kosovske institucije, a naročito nakon urađene koncesije sa Beogradom, nisu u stanju da poduzmu konkretne korake već će samo deklarativno da reaguju, ali to ne menja stanje na terenu”, kaže on.

Zvanična Priština je prethodno rezultate srpskih izbora na severu proglasila nevažećim, ocenjujući ih nezakonskim.

Kosovske institucije su se i ovog puta suprotstavile održavanju srbijanskih lokalnih izbora na severu Kosova, ocenjujući ih neprihvatljivim i ilegalnim.
XS
SM
MD
LG