Dostupni linkovi

Priština: Rešenje za sever samo po Ahtisarijevom planu


Skupština Kosova - fotografija iz arhive
Skupština Kosova - fotografija iz arhive
Zvaničnici u Prištini ponovili su svoj stav da rešenje pitanja severa zemlje leži u Ahtisarijevom planu, i tako odbacili alternativna rešenja, uključujući i plan sa četiri tačke srbijanskog predsednika Borisa Tadića.

Iz Vlade Srbije međutim ponavljaju da je dijalog jedini način kako da se reše pitanja na relaciji Priština - Beograd.

Ahtisarijev plan je jedina ponuda kosovskih institucija za pronalazak rešenja o severu Kosova. Normalizacija stanja, što podrazumeva organizaciju opštinskih izbora, formiranje opštine Severna Mitrovica, uspostaljvanje reda i zakona uslovi su Međunarodne upravljačke grupe za okončanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti do kraja ove godine.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, kaže da je neprihvatljivo svako rešenje koje bi bilo u suprotnosti sa Ahtisarijevim planom, na osnovu kojeg je inače proglašena nezavisnost Kosova u koordinaciji za zapadnim saveznicima.

„Svesni smo da usvojen plan predsednika Ahtisarija, kao i ostali zakoni, nude optimalno rešenje za prava i slobode manjinskih zajednica na Kosovu. To je plan za njihovu integraciju u institucionalni život Republike Kosova i za nešto drugo nema potrebe“, kazao je predsednik Skupštine, Krasniqi.

Očekuje se da će i Skupština Kosova u utorak usvojiti rezoluciju kojom se potvrđuje opredeljenost institucija za sprovođenje obaveza iz Ahtisarijevog plana.

Taj dokument koji je predložila Demokratska partija Kosova podržava većina političkih stranaka. Protiv rezolucije je samo Pokret Samoopredeljenje. Visar Ymeri iz ovog pokreta ističe da nema potrebe da Skupština obećava već da treba da radi svoj posao na osnovu Ustava Kosova. Ali i Ymeri smatra da su drugačiji planovi o nekom posebnom rešenju za sever rizični i neprihvatljivi.

„Državu Kosovo ne možemo graditi na osnovu želja Srbije, jer u tom slučaju ne bismo ni imali državu. Provođenje njihovih planova značilo bi da se severu da neki poseban status koji bi bio autonoman, kako politički tako i finansijski. Protiv smo takve podele, kao što smo bili protiv etničke podele koju predviđa i Ahtisarijev plan“, naglašava Ymeri.

Bogdanović: Iluzorno očekivati brzo rešenje problema

Sa druge strane, Goran Bogdanović, ministar za Kosovo u Vladi Srbije u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da se pitanje severa može rešiti samo dijalogom, te dodaje da se okončanje nadgledanja nezavisnosti u velikoj meri ne dotiče kosovskih Srba.
Goran Bogdanović
Goran Bogdanović

“Sever Kosova i Metohije jeste u ovom trenutku aktuelan, gde nažalost još uvek postoje barikade, gde još uvek pojedini politički lideri pokušavaju da odrade neke stvari koje se kose sa interesima pre svega građana na severu KiM a samim tim i sa interesima države Srbije na tom prostoru. Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo ne govori u ime međunarodne zajednice, niti u ime UN-a, niti Saveta bezbednosti, već pre svega onih zemalja predvođenih Kvintom koje podržavaju nezavisnost Kosova… Međunarodna upravljačka grupa nije relevantna da odlučuje. Svakako, da se zemlje koje je čine uticajne i mi sa tim zemljama imamo kontakte i često razgovaramo o tome na koji način da rešimo krizu koja postoji”, ističe Bogdanović.

Bogdanović dodaje da jedino plan predsednika Tadića može da dovede do suštinskog rešenja problema sever. On međutim naglašava da nije lako da se stanje na severu reši brzo.

“Mi bismo voleli da se već sutra nađe rešenje koje može da zadovolji i stav Prištine i stav kosovskih Srba i Beograda. Ali, nažalost je iluzorno očekivati da se tako brzo dođe do rešenja tog problema, ali idemo u tom pravcu i naš je interes da se problemi što pre reše i da normalno teče život”, kazao je on.

Ahtisarijev plan je međutim jedini odgovor zvanične Prištine na bilo kakve predloge koji pristižu iz Beograda, kao što je onaj predsednika Tadića kojim se vrše napori da severni deo Kosova bude autonomna teritorija sa posebnim odnosima sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG