Dostupni linkovi

Priština: Hapšenje kosovskih državljana u Srbiji je političko


Vlada Kosova
Vlada Kosova
U Prištini smatraju da hapšenje dvojice kosovskih državljana u Srbiji predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja, postignutog između Prištine i Beograda u Briselu.

Fisnik Rexhepi, politički savetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, u izjavi za RSE ističe da povodom ovog hapšenja očekuje reakcije Evropske unije, kao posrednika pri postizanju sporazuma.

“Nismo iznenađeni ovim antievropskim ponašanjem Srbije. Srbija se možda avansirala na putu ka evrointegracijama ali nije promenila svoj pristup prema Kosovu. Hapšenje kosovskih državljana od strane srpske policije je potpuno političko. Ovo hapšenje je u suprotnosti sa sporazumom o slobodnom kretanju postignutom u Briselu, oko koga se složio Beograd”, kazao je Rexhepi.

Policija Kosova je u utorak uhapsila četvoricu Srba na graničnom prelazu Bela zemlja jer su prenosili izborni materijal iz Srbije na Kosovo. Dan kasnije, srpska policija je u Srbiji uhapsila dva državljana Kosova, Hasana Abazija i Adema Murseljija.

Potom je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da će Srbija hapšenjem odgovoriti na hapšenja. A prema njegovim rečima, državljani Kosova su uhapšeni na osnovu poternica od ranije i to zbog špijunaže i narkotika.

Samoopredeljenje traži prekdi dijaloga

Rexhepi, savetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, ističe da su građani Kosova koji su uhapšeni u sredu samo koristili olakšice sporazuma o slobodi kretanja, odnosno da su putovali za Hrvatsku, preko Srbije kao tranzitnog područja, i da nisu obavljali zvaničnu dužnost.

“U tome je i razlika između zakonskog delovanja kosovske policije i političkog i antievropskog delovanja srpske policije”, kazao je Rexhepi.

Povodom hapšenja kosovskih državljana reagovao je i pokret Samoopredeljenje. Potpredsednik pokreta Shpend Ahmeti je na konferenciji za novinare izjavio da Srbija tretira Kosovo kao da je ratno stanje.

“Srbe sa izbornom dokumentacijom, koje je uhapsila Policija Kosova, Srbija smatra ratnim zarobljenicima, ali i izručene i uhapšene Albance takođe tretira kao ratne zarobljenike, koje želi sada da razmeni za uhapšene Srbe”, kazao je Ahmeti.

Govoreći o stotinu naloga sa hapšenja koje je Srbija do sada raspisala za građanima Kosova, Samoopredeljenje je zatražilo prekid dijaloga sa Srbijom sve dok ne promeni pristup prema Kosovu.

“Kosovo skupo košta politika koju vodi sa Srbijom, ali taj račun ne isplaćuje ni politika ni zvaničnici već građani Kosova, koje Srbija sada traži i u zemljama Zapada”, kazao je Glauk Konjufca
XS
SM
MD
LG