Dostupni linkovi

Beograd odbio Tačijev predlog predstavljanja Kosova


Hashim Thaci
Hashim Thaci
Rezolucija 1244 SB UN, Deklaracija o nezavisnosti Kosova i odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti, model je natpisa kojeg zvanična Priština podržava kada je u pitanju predstavljanje Kosova na regionalnim forumima i inicijativama.

To je za RSE u telefonskom razgovoru potvrdio kosovski premijer Hashim Thaçi.

On ističe da je ovaj model predstavljanja Kosova izbalansiran, pošto se uzimaju u obzir dve postojeće realnosti – nezavisnog Kosova i nepriznavanje državnosti od strane Srbije.

“Tokom regionalne saradnje, Kosovo će biti predstavljeno Deklaracijom o nezavisnosti, dakle uzeće se u obzir Deklaracija o nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008. godine, zatim mišljenje Međunarodnog suda Pravde koje i međunarodno potvrđuje nezavisnost Kosova, i Rezolucija 1244 koja priznaje i garantuje teritorijalni integritet Republike Kosova i prisustvo NATO-a na Kosovu”, kazao je premijer Thaçi.

Na pitanje da li je kosovska strana prihvatila da odustane od natpisa “Republika”, Thaçi je odgovorio da za Prištinu nisu bile važne “formulacije i simbolike”.

“Za nas je bitna Evropska agenda, te ubrzanje evropskog paketa za Republiku Kosova”, kazao je on.

Iz EU najavljeno je da će se sledeća runda dijaloga po ovom pitanju održati sledeće nedelje, uz nadu da će se do tad pronaći prihvatljivo rešenje za obe strane.

Predstavljanje u obliku pomenutog modela dolazi nakon brojnih pritisaka EU i zvaničnog Washingtona na obe strane koje su uključene u dijalogu, a koji posreduje EU.

Stefanović: Beograd ne pristaje na predlog Tačija

Šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da za Beograd nije prihvatljivo rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima u kojem bi se pominjala Deklaracija o nezavisnosti Kosova iz 2008. godine.

Stefanović je agenciji Beta potvrdio da će u utorak, 21. januara, beogradski tim biti u Briselu na nastavku pregovora sa Prištinom i dodao da je za Beograd prihvatljivo rešenje u kojem se pominje Rezolucija 1244 SB UN, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali ne i deklaracija o nezavisnosti Kosova koja, kako je kazao Stefanović, predstavlja pokušaj legitimacije nezavisnosti Kosova.

"Takozvana deklaracija o nezavisnosti Kosova ne može biti prihvatljiva za Beograd jer je ona ne samo kontadiktorna sa međunarodnim dokumentima na koje se pozivamo već i predstavlja pokušaj legitimacije takozvane nezavisnosti Kosova", kazao je Stefanović.

On je kazao da je nezahvalno komentarisati konkretna rešenja, ali da je Priština napravila "ozbiljan faul" motivisan, kako je rekao, strahom od domaće javnosti pred odluke koje će možda morati da donesu.

Predstavnici Beograda i Prištine sastaju se 21. februara u Briselu kako bi pokušali da dođu do konkretnih dogovora u dijalogu od kojih zavisi kandidatura Srbije u EU.
XS
SM
MD
LG