Dostupni linkovi

Priština kritikuje Beograd zbog neprovođenja dogovorenog


Hajredin Kuci
Hajredin Kuci
Zvanična Priština kritikuje Beograd zbog nesprovođenja već postignutih dogovora u dijalogu Prištine i Beograda.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi je izjavio da je Priština ušla u dijalog poštujući zahteve zemalja Evropske unije i Sjedinjenim Američkih Država, koji po njemu i trebaju da snose odgovornost za sprovođenje postignutih sporazuma.

On je kazao dao Kosovo ima volju da nastavi sa dijalogom, ali da ono neće moliti Beograd za tako nešt.

"Imamo volju da nastavimo dijalog sa Srbijom, ali mi nismo ti koji ćemo da ih molimo da dođu danas ili sutra. Ovo je zvaničan stav Vlade. Mi vodimo i dijalog uz posredstvo Evropske unije i Sjedinjenih država, te su oni garant za svaki postignut sporazum. Na osnovu toga ćemo tražiti od njih i jednu vrstu odgovornosti za njihovo sprovođenje. Kosovo je prihvatilo ove sporazume i već je počelo sa njihovim sprovođenjem u potpunosti", kazao je Kuçi.


Borislav Stefanović na Kosovu, avgust 2011.
Borislav Stefanović na Kosovu, avgust 2011.
S druge strane, šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović u izjavi za RSE kaže da se sledeća runda dijaloga sa Prištinom desiti onda kada se postigne dogovor o tome. On je dodao da Beograd želi što pre nastaviti sa dijalogom, koji obuhvata sva pitanja, a ne samo ona tehnička, kako to predstavlja kosovska strana.

"Za nas takva kategorizacija je veštački stvorena radi unutrašnje političke upotrebe u Prištini. Prema tome, mi se nikada nismo time opterećivali", istakao je Stefanović.

Srpska strana je insistirala da pitanje graničnih prelaza na severu bude tema dijaloga u Briselu. Međutim, s tim se nisu složili Priština i Brisel.

Čekaju se izmene zakona

Tokom dijaloga, dve strane su postigle sporazume u oblastima katastra, matičnih knjiga, te priznavanja diploma, carinskih pečata i registarskih tablica.

Zvanična Priština navodi da je već otpočela sa sprovođenjem ovih sporazuma, ali je uputila kritike na račun Vlade Srbije koja, kako kažu, još nije otpočela sa njihovom implementacijom.

Kuçi navodi da zemlje kao što je Srbija, koje misle da mogu nešto postići ali ne i da implementiraju postignute sporazume, veoma greše.

"Smatramo da se postignuti sporazumi trebaju sprovesti. Postoje mnoge zemlje koje tokom početne faze nisu sprovodile sporazume, ali to su učinile u međuvremenu. Sporazumi su međunarodni principi i oni se moraju poštovati. Greši onaj koji misli da je postigao neki sporazum, za međunarodnim garancijama, a ne sprovodi ih. Priština u potpunosti poštuje postignute sporazume", kazao je Kuçi.

Stefanović se, međutim, nije složio sa tim. On navodi da postoje zakonska pitanja koja zahtevaju razmatranje pre nego što se počne sa sprovođenjem svih sporazuma.

"Mi ćemo sve dogovore sprovesti do kraja kao što će se uskoro i videti. Te kritike ne stoje. Trenutno se sprovodi sporazum za carinske pečate i prateću carinsku dokumentaciju, sprovešće se i vrlo brzo sporazum vezan za matične knjige i katastar, samim tim što je vlada donela odgovarajuće odluke i doneće ovih dana ostale odluke koje će u punom smislu to operacionalizovati, kao i pitanje slobode kretanja. Tako da se radi samo o izmeni zakona na konkretne slučajeve i ništa više od toga", rekao je Stefanović.

Prethodno je Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton za RSE kazala da su u toku sastanci radnih grupa koje prate implementaciju dogovora postignutih u kontekstu dijaloga. Ona je takođe istakla da Brisel trenutno radi kako bi se sledeća runda dijaloga održala što pre moguće.
XS
SM
MD
LG