Dostupni linkovi

Formira se tim za rešenje pitanja severa Kosova


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Prema pisanju medija u Prištini, vlada Hashima Thaçija i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu ulažu značajne napore da formiraju jednu zajedničku ekipu koja će rešiti pitanje severa zemlje.

U tim bi bili uključeni i predstavnici opozicije: Demokratski savez i Alijansa za budućnost Kosova.

Opozicione partije, međutim, ne podržavaju inicijativu za formiranje zajedničke ekipe koja bi se bavila severom Kosova.

Umesto novih planova, opozicija od Vlade traži da poduzme konkretne korake u skladu sa svojim odgovornostima.

“DSK neće biti deo bilo kakve grupe koju će formirati vlada, jer smatramo da je formiranje takvih grupa samo gubljenje vremena, bez ikakvih rezultata.
Ismet Beqiri
Ismet Beqiri
Vlada i njeni koalicioni partneri moraju biti odgovorni u obavljanju svog posla”, kaže šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Ismet Beqiri.

I Alijansa za budućnost Kosova je protiv jedne zajedničke ekipe za sever koju bi činila kosovska pozicija i opozicija. Portparol ove stranke Ernest Luma navodi da je sever i dalje vitalni problem i izazov.

Policijska akcija od 25. jula prošle godine, kaže, je dokazala da je Vlada otpočela avanturu kojoj se ne zna kraj, tako da bez razjašnjavanja vladinih planova o severu, Alijansa za budućnost Kosova neće biti spremna da da podršku kosovskoj izvršnoj vlasti za njena delovanja na severu.

“Ni pod kojim slučajem nećemo biti deo projekata punog tajni, a Vlada je do sad samo dokazala da se na severu ponašala avanturistički. Mi nećemo biti deo te avanture. Mi ćemo pokušati da sprečimo negativna delovanja na severu”, kaže Luma.

Nema potrebe za radne grupe

Umesto novih planova i strategija ili pak određivanja koordinatora i radnih grupa, opozicija predlaže Vladi da obavlja ustavom zacrtane obaveze.

Ismet Beqiri iz DSK-a navodi da će opozicija preko Skupštine podržati eventualne vladine korake za normalizaciju odnosa na severu, bez potrebe za stvaranjem zajedničkih radnih grupa.
Jedino rešenje za sever nalazi se u Ahtisarijevom planu, kažu u DSK.

“Javnost zna da je postojao koordinator za sever koji ništa nije učinio. Ne kažem da je njegova krivica, ali jeste njegovog poslodavca, Vlade koja realno nije postigla napredak u tom delu. Ponavljamo - jedino rešenje za sever nalazi se u Ahtisarijevom planu”, kaže Beqiri.

Situacija na severu Kosova ostaje krhka. Kosovske institucije nisu uspele uspostaviti svoju vlast u tom delu zemlje zbog suprostavljanja srbijanskih struktura koje tamo postoje. Njih podržava Beograd, koji ne priznaje kosovsku držvnost.

Štaviše, kosovski su Srbi i pored protivljenja Beograda za 14. i 15. februar zakazali referendum na kome će se izjasniti da li prihvataju kosovske institucije ili ne.
XS
SM
MD
LG