Dostupni linkovi

Priština: Umesto slika Memorijalni centar za nestale


Nesrete Kumnova uklanja sliku sina koja je već godinama bila zakačena na ogradi Skupštine Kosova. 30. avgust 2012.
Nesrete Kumnova uklanja sliku sina koja je već godinama bila zakačena na ogradi Skupštine Kosova. 30. avgust 2012.
Na Međunarodni dan nestalih, porodice stotina kosovskih Albanaca skinule su nakon sedam i po godina fotografije svojih najmilijih sa ograde ispred kosovskog Parlamenta. Na tom mestu će biti podignut Memorijalni centar za nestale.

Sa suzama u očima i drhtavim rukama, Nesrete Kumnova uklanja sliku svog sina jedinca Albiona, koja je već godinama bila zakačena na ogradi Skupštine Kosova.

Slika Albiona i mnogih drugih nestalih lica svakodnevno je podsećala prolaznike na njihovu sudbinu i tugu njihovih porodica. Cilj ovih slika je takođe bio i podsećanje zvaničnika da se ozbiljnije bave rasvetljavanjem pitanja nestalih lica.

Kako slike ne bi više bledele ili bile uništene zbog vremenskih uslova, kosovski zvaničnici su obećali porodicama nestalih da će u blizini Skupštine izgraditi obelisk posvećen nestalima tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Nesrete Kumnova 13 godina traga za svojim sinom. Albion je samo jedan od 1770 lica o kojima se još uvek ništa ne zna.

“Sa puno bola uklanjamo fotografije naših voljenih, uz nadu da će se one postaviti na nekom drugom boljem mestu. Želimo otvoriti vrata domaćim i strnaim institucijama da traže 1770 građana, među kojima je i Albion, moj sin jedinac. Postavićemo fotografije na nekom drugom mestu, gde će se dostojanstveno tretirati. Proklete da su domaće i strane institucije koje ne vrše nimalo pritiska je oni ne zaslužuju da su na srpskoj zemlji, već zaslužuju da su na kosovskoj”, poručila je Nesrete Kumnova nakon uklanjanja fotografija.

(FOTOGALERIJA: Porodice uklonile fotografije nestalih ispred Skupštine Kosova)


Na Međunarodni dan nestalih predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je da ovaj dan ukazuje na težak i bolan put kroz koji su prošli mnogi narodi sveta, ali i Kosova.

Podsećajući na 1.770 nestalih lica sa Kosova, Krasniqi je zatražio od srpskih vlasti da pruže informacije o njihovoj lokaciji.

“Tražimo od odgovornih za ono što se desilo pre nekoliko godina na Kosovu, da nam kažu o sudbini nestalih, o našim sestrama i braći, očevima i našoj deci“, poručio je on.

I predsednik vladine Komisije za nestala lica Prenk Gjetaj u izjavi za RSE kaže da je jako važno da oni koji imaju informacje o posmrtnim ostacima nestalih to pruže, aludirajući na srpske institucije, srpski MUP i a naročito na Vojsku.

On, međutim, podseća da je moguće da se o pojedinima nikada neće ništa saznati.

„Pitanje nestalih lica je vrlo osetljivo pitanje. Prvo treba da budemo spremni, i porodice, da za neke neće se znati nikada, jer su tela ubijenih ljudi bačena u rekama, jezerima. Ima informacije i da su upotrebljene peći, kao Obilić, Trepča, Feronikal čak i Mačkatica u Srbiji. Oni koji su završili u tim pećima, jezerima, neće se znati nikada. Dok imamo 1.770 nestalih, sigurno je da nije bilo dovoljno raspoloženja po ovom pitanju. Stiče se utisak da se ovo pitanje uslovljava, ali ja mislim da stvarno oni koji znaju trebali bi da daju informacije gde su posmrtni ostaci nestalih lica“, kazao je Gjetaj.

Gjetaj je podsetio na sumnju o masovnoj grobnici u regionu Raške, gde se nalazi oko 250 tela kosovskih Albanaca, te je zatražio da se što pre ogradi teren za istraživanje postojanja te grobnice.
XS
SM
MD
LG