Dostupni linkovi

Priština: Uhapšen Aljbin Kurti i 97 aktivista Samoopredeljenja


Poslanik pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, uhapšen je u subotu u popodnevnim satima u sedištu Pokreta.

Iz Policije Kosova je saopšteno da je policija u koordinaciji sa nadležnim tužiocem bila primorana da reaguje unutar sedišta Pokreta jer je postojala sumnja da se Kurti nalazi u zgradi sedišta.

Međutim, policija je naišla na otpor aktivista Samoopredeljenja koji su "policiju gađali raznim tvrdim predmetima, uključujući stolicama, stolovima, metalnim predmetima i koristili sprejeve".

Policija je, pored Kurtija, privela još 97 lica. Deset demonstranata je zatražilo medicinsku pomoć od zadobijenih povreda, kao i dva policajca.

U sedištu Samoopredeljenja policija je zaplenila gas maske, kesice sa sumnjivim praškom, suzavce, radiomotorole, flašu sa gumenim mecima, flaše napunjene benzinom, fantomke, flaše sa bojama i ostalo.

Hapšenje Aljbina Kurtija, Priština
Hapšenje Aljbina Kurtija, Priština

Podsetimo, protiv četvorice poslanika Osnovni sud u Prištini je izdao naloge za hapšenje zbog opstruisanja rada Skupštine i aktiviranja suzavca u sali i u hodniku zgrade.

U jednomesečnom pritvoru se već nalazi poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Donika Kadaj-Bujupi, dok su poslanici Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadziu i Faton Topali, još uvek u bekstvu.

Hapšenje se desilo nakon skupa u subotu "protiv vlade" u centru Prištine povodom 28. novembra, Dana albanske zastave, u organizaciji triju opozicionih partija: pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo.

Iz vladajuće partije kritikovali su opoziciju što je albansku zastavu, na ovaj praznik, zloupotrebila u političke svrhe.

Učesnici protesta nosili su natpise "Želimo suverenu državu", "Oslobodite demonstrante, uhapsite lopove", "Zajednica ne prolazi"...

Okupljenima su se obratili lideri triju partija, među njima i Aljbin Kurti, koji su naveli da neće dopustiti provedbu nijednog sporazuma koji šteti Kosovu.

Otkako je 25. avgusta Kosovo potpisalo sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština, a potom i onaj o demarkaciji sa Crnom Gorom, opozicija ne samo da je bojkotovala rad Skupštine, već ga je i blokirala, koristeći se i suzavcem.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG