Dostupni linkovi

Ubica trudnice u Prištini izvršio samoubistvo


Klinika u Prištini pred kojom je ubijena trudnica 30. novembra 2022.
Klinika u Prištini pred kojom je ubijena trudnica 30. novembra 2022.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlalj Svečlja (Xhelal Sveçla) je saopštio da se ubica trudnice ubio, nakon što je Policija pokušala da ga ubedi da se preda.

Kosovska policija je ranije raspisala poternicu za Sokoljom Haljiljijem (Sokol Halili) zbog sumnje da je 30. Novembra ubio svoju suprugu u dvorištu Kliničko Univerzitetskog centra Koosva, koja je bila pred porođajem.

Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je ocenila da su se nadležne institucije ponele neodgovorno kada je u pitanju slučaj ubistva trudnice, te najavila ostavke i smenu policijskih zvaničnika čim se utvrdi "institucionalni neuspeh".

Protest u Prištini: 'Država ostavlja žene bez sigurnosti'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Žrtva je u julu ove godine prijavila supruga za psihičko i fizičko nasilje, a imala je zaštitnu meru, odnosno njemu je izrečena zabrana prilaska.

Fitim (Gashi) Gaši, advokat u organizaciji Mreža žena Kosova, je za RSE ocenio da je tužilaštvo trebalo da spreči okrivljenog da počini zločin na osnovu prethodno počinjenih krivičnih dela.

Ocenio je i da je nemoguće da svi slučajevi koji su pod zaštitom budu pod stalnom pratnjom policije, "osim u posebnim slučajevima".

Ubijena trudnica 30. novembra je druga žena koja je proteklih dana ubijena na Kosovu, nakon što je 25. novembra saopšteno da je muškarac sekirom usmrtio svoju ženu. Događaj se takođe desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Ministarstva pravde.

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu je povećan poslednjih godina.

Prema podacima Kosovske policije koje su date Radiju Slobodna Evropa, u periodu od januara do septembra 2022. godine registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici, dok je registrovano 2.126 žrtava.

XS
SM
MD
LG