Dostupni linkovi

Pred klinikom u Prištini ubijena trudnica


Ginekološka klinika pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, Priština
Ginekološka klinika pri Univerzitetsko kliničkom centru Kosova, Priština

Policija Kosova je potvrdila da je 30. novembra ispred Ginekološke klinike sa nekoliko metaka ubijena trudnica, stara oko 35 godina, koja je na ovu kliniku došla da se porodi.

Iz Policije su kazali da su oko 18 sati dobili informaciju da je u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova pronađeno mrtvo tijelo.

"Policija je trenutno, u koordinaciji sa Državnim tužiocem, pokrenula istragu i nastavlja sa preduzimanjem svih istražnih radnji, u cilju potpunog rasvjetljavanja događaja", navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Policija još nije objavila da li je uhapsila osumnjičene za ovaj incident.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti rekao je da se radi o okrutnom, "neprihvatljivom i nepodnošljivom" ubistvu.

"Ugašen je život koji je donosio drugi život. Žena je bila trudna. Oko 35 godina, ni na pola života. A dijete koje je htjela da rodi nije ni započelo život. Okrutni ubica", napisao je Kurti u objavi na svom Facebook nalogu.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da se mora okončati "talas kriminala" i "femicid" nad ženama, zatraživši pravdu za žrtve nasilja.

"Odgovor za nasilnike, zlostavljače i ubice je red, zakon i maksimalna kazna", napisala je Osmani na Facebooku.

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk (Glauk) Konjufca izrazio je šok zbog ubistva trudnice u dvorištu Univerzitetskog kliničkog centra Kosova i da u takvim trenucima nema riječi kojima bi se opisao tuga i bol koji svi osjećaju.

Ministarica pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) rekla je da je žrtva koju je "trebalo zaštititi" ubijena, zajedno sa bebom.

Lokalni mediji na Kosovu prenijeli su da je žrtva zbog nesuglasica sa svojim suprugom odvojena od njega, te da je dobila sudski nalog za zaštitu.

"Ovakvi slučajevi nam daju da shvatimo da uprkos akcijama koje smo preduzeli, imamo još puno posla", kazala je Hadžiju na Facebooku, dodajući da ovakvi zločini pokazuju da je femicid "rasprostranjen u našem društvu".

Ovo je druga žena koja je proteklih dana ubijena na Kosovu, nakon što je 25. novembra objavljeno da je muškarac sjekirom usmrtio svoju ženu. Događaj se takođe desio u Prištini.

Na Kosovu je 25. novembra počela kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Ministarstva pravde.

'Informisana žena je zaštićena'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Broj slučajeva nasilja u porodici na Kosovu se povećao posljednjih godina.

Prema podacima Policije Kosova, koji su ustupljeni Radiju Slobodna Evropa, tokom 2020. godine na Kosovu je zabilježeno 2.069 slučajeva nasilja u porodici, sa 2.101 žrtvom; dok je 2021. godine evidentirano 2.456 slučajeva sa 2.486 žrtava.

U međuvremenu, u periodu januar-septembar 2022. registrovano je 2.067 slučajeva nasilja u porodici sa 2.126 žrtava.

XS
SM
MD
LG