Dostupni linkovi

Priština: Srbija krši sporazum i narušava regionalnu saradnju


Priština
Zvaničnici Evropske unije nisu mogli direktno da odgovore na pitanje da li je Srbija prekršila sporazum o normalizaciji odnosa, ili onaj o regionalnoj saradnji, time što je uticala na organizatora Ohridskog samita da se na ovaj događaj ne pozove predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Iako Ohridski samit nije inicijativa EU, portparolka visoke predstavnice Catherine Ashton, Maja Kocijančić, u izjavi za RSE je kazala da Unija podržava uključenost svih država u procese regionalne saradnje.

„Regionalna saradnja je stvarno važna i pristup mora uključivati sve“, kazala je ona.

Iz Predsedništva Kosova kažu da je međususedska saradnja jedan od preduslova za zemlje koje teže ka evropskim integracijama, te da je Srbija prekršila ranije postignut sporazum sa Kosovom.

Portparol kosovske predsednice, Arbër Vllahiu u izjavi za RSE je kazao da su se Srbija i Bosna i Hercegovina usprotivile učešću Kosova na ovom samitu, što je uticalo na Skoplje da ne uputi zvaničan poziv predsednici Atifeti Jahjagi.

„Učešće Republike Kosovo na ovom samitu je onemogućeno zbog prigovora Srbije i Bosne i Hercegovine. To je u suprotnosti sa principom izgradnje dobrosusedskih odnosa, kao uslovom evropskih integracija. Prepreke treće strane za učešće Kosova u takvim inicijativama su u suprotnosti sa postignutim sporazumom u Briselu, na osnovu kojeg nijedna strana neće ometati niti podstaći nekoga da blokira napredak na putu integracija", rekao je Vllahiu.

Muharremi: EU pokazuje nemoć

Inače, Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi je okvir za regionalnu saradnju koji je 1996. pokrenut u Sofiji, a tim procesom je obuhvaćeno 11 država: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

Osnovni ciljevi ove saradnje su jačanje sigurnosne i političke saradnje, intenziviranje ekonomskih odnosa, te saradnje u oblasti demokratije, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti.

Shenoll Muharremi, kosovski stručnjak za evropske integracije, navodi da je Srbija prekršila osnovni kriterijum evropskih integracija – regionalnu saradnju, a na osnovu kojeg je inače i dobila status kandidata za članstvo u EU prošle godine.

„Evropska unija se pokazuje nemoćnom kao garant sprovođenja sporazuma. Regionalna saradnja je saradnja bez obzira da li se radi o inicijativama EU ili ne, tako da Unija ne može sedeti skrštenih ruku jer to ne samo da šteti Kosovu, već je i na štetu njenog kredibiliteta u regionu“, kazao je Muharremi.

On je dodao i da je odluka Makedonije da ne pozove Kosovo pogrešna jer, kao domaćin samita, pozivnice treba da se pošalju svim susedima, a na njima je potom da odluče da li će učestvovati ili ne.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG