Dostupni linkovi

Prva kosovska Parada ponosa


Prva parada ponosa na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Prva Parada ponosa na Kosovu održana je mirno, bez incidenata i u dobroj afmosferi, potvrdila je Policija Kosova.

Uz pesmu "In the name of love", što je ujedno i moto parade, "U ime ljubavi", organizatori su rekli da im se danas ostvario san.

Ljendi Mustafa, govoreći u ime organizatora, rekao je da su se okupili kako bi zračili ljubav i za one koji su protiv pripadnika LGBT zajednice.

"Više od svega nam je potrebna ljubav, više od mržnje nam je potreban humanizam. Društvo bez tih kvaliteta nema vrednosti. Nastavićemo da zračimo", kazao je Mustafa.

Pripadnici LGBTI zajednice i građani okupili su se najpre kod Trga Skenderberg ispred Vlade Kosova i potom su, uz pesmu i u dobrom raspoloženju, hodali do Hotela Grand gde ih je na kraju zabavljala muzika.

Pre početka parade, na Trgu Skenderbeg došao je predsednik Kosova Hašim Tači i tom prilikom kazao da je kosovsko društvo izgrađeno na temeljima jednakosti i sloboda za sve zajednice.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko na Kosovu sprovodi strah ili pretnje protiv bilo koga", poručio je on.

Tači je dodao da pažnja danas treba da bude upravo na predstavnike LGBTI zajednice, organizatore marša, a ne na institucije, te je naglasio da državnim institucijama pripada da zaštite svakog građanina u odbrani svojih prava. Nakon obraćanja Tači je napustio trg.

Na današnjoj paradi prisustvovali su i aktivisti iz regiona, Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Mišljenja aktivista:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Gresa Isufi iz Prištine rekla da je današnji dan važan za Kosovo jer je važno da se ljudi prihvate, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju.

"Tu sam kako bi im pružila podršku. Nadam se da će sve proći u redu", kazala je ona za RSE.

Među okupljenima bila je i specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, te pojedini ambasadori.

Paradi se na kraju pridružio i američki ambasador na Kosovu Greg Delavi koji je kazao da će ova zajednica uvek imati podršku američke ambasade.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, zbog ranije zakazanih obaveza, nije prisustvovao Paradi.

Neki od transparenata sa Parade ponosa
Neki od transparenata sa Parade ponosa

Ranije je na adrese lokalnih medija stigao anoniman e-mail koji su potpisali "revoltirani građani". Oni su pozvali stanovnike da ostanu po strani kako ih ne bi "zadesilo ono što će zadesiti one koji su izašli".

Inače, u Prištini su već održana tri marša u znak podrške LGBTI zajednici.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je još na otvaranju Nedelje ponosa obećao da će institucije štititi prava ove zajednice, te dodao da održavanje Parade ponosa predstavlja posvećenost Kosova u poštovanju prava LGBTI zajednice.

Inače, na Kosovu je u toku kampanja za lokalne izbore 22. oktobra. Međutim, niko od kandidata za gradonačelnika Prištine nije došao na prvu Paradu ponosa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG