Dostupni linkovi

U Prištini razgovarano o novoj dinamici dijaloga Kosova i Srbije


Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak (u sredini) i savetnici Jens Plötner (lijevo) i Emmanuel Bonne (desno) u Prištini, 9. septembra 2022.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak (u sredini) i savetnici Jens Plötner (lijevo) i Emmanuel Bonne (desno) u Prištini, 9. septembra 2022.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da je sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem razgovarao o "unošenju nove dinamike u proces dijaloga" te dodao da je cilj da se dođe do napretka u tom procesu.

Lajčak u Prištini boravi u petak (9. septembra), sa savetnicima za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa (Scholz) Šolca i predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) - Jensom Plotnerom i Emanuelom Boneom (Emmanuel Bonne).

"Imali smo duboku i važnu diskusiju, verujem da ćete razumeti jer ne možemo da iznosimo detalje, jer ćemo isti razgovor danas imati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Završili smo prvi deo naše misije ovde u Prištini", rekao je Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem, u kratkom obraćanju novinarima ispred zgrade Vlade Kosova.

Savetnici iz Nemačke i Francuske nisu želeli da komentarišu sastanak sa premijerom Kurtijem.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da je zvanična Priština evropskim posrednicima prenela svoju "volju i spremnost da se angažuje u principijelnom i dobro pripremljenom dijalogu".

Kako se navodi, premijer Kurti je ponovio stav da od dijaloga dve strane korist treba da imaju građani, te da konačno rešenje treba da podrazumeva i međusobno prizanje.

"Na sastanku je bilo reči i o potrebi snažnijih napora svih aktera, kako bi evropska perspektiva postala realnost za zemlje Zapadnog Balkana", nevedeno je u saopštenju.

Kako je ranije rečeno za Radio Slobodna Evropa (RSE), svrha posete Lajčaka i savetnika iz Nemačke i Francuske Prištini je da se "istraže opcije za napredak u dijalogu" Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Nakon razgovora sa kosovskim zvaničnicima, Lajčak će zajedno sa dvojicom posrednika boraviti i u Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U međuvremenu, Vučić je izjavio da je obavestio međunarodnu zajednicu da Srbija neće tolerisati poteze vlasti na Kosovu. Vučić je potvrdio da je za 10. septembar sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Ja sam mislio da se stvari u međunarodnom pravnom poretku zasnivaju na poštovanju međunarodnih pravnih normi, a sada sam shvatio da se to zasniva na nečijoj želji da gospodari nad nečim. To je izjava ministra unutrašnjih poslova u Prištini, koji je rekao da će oni da 'gospodare Kosovom'", rekao je Vučić 9. septembra, tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

Makron i Šolc su 4. septembra zadužili svoje savetnike da pomognu u dijalogu Kosova i Srbije uz napomenu da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

Poručili su i kako Priština i Beograd u narednom periodu treba da donesu "teške odluke", ali nisu precizirali o kakvim odlukama se radi.

Portparol EU Peter Stano je 6. septembra za RSE rekao da je Evropska unija, koje posreduje dijalogom, tu da pomogne stranama u pronalažanje kompromisnog rešenja i pomirenja.

Ponovio je da isključivo od dveju strana zavisi vremenski okvir u okviru kog bi mogao da bude postignut konačni sporazum.

Šta je prethodilo?

Ova poseta stranih diplomata je još jedna u nizu, nakon što su 31. jula narasle tenzije između Kosova i Srbije zbog ličnih dokumenata i registarskih oznaka.

Kosovo je od 1. avgusta planiralo da počne sa sprovođenjem odluka o uvođenju recipročnih mera Srbiji oko ličnih dokumenata i početku procesa preregistracije vozila sa srpskih na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Međutim, lokalni Srbi na severu su se tome usprotivili i ponovo podigli barikade kako bi sprečili kosovske vlasti da uspostave vlast.

Potom je Kosovo sprovođenje ovih odluka odložilo na 30 dana, a u međuvremenu je postignut dogovor oko ličnih karata, odnosno ukinuto je izdavanje ulazno – izlaznih dokumenata za državljane dve zemlje koji ulaze ili izlaze sa teritorije Srbije i obrnuto.

Ipak, ostaje sporno pitanje registarskih oznaka.

Kosovo je 1. septembra započelo proces preregistracije automobila ali Srbija traži razgovore i oko tog pitanja.

XS
SM
MD
LG