Dostupni linkovi

Iskopavanje u Prištini, potraga za grobnicom


Iskopavanje terena u Prištini u potrazi za grobnicom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Iskopavanje terena u Prištini u potrazi za grobnicom

Iskopavanje u Prištini nastavlja se u sredu (27. novembar). Za utorak je završeno i do sada nisu pronađeni nikakvi posmrtni ostaci, potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) Prenk Đetaj, predsednik vladine komisije za nestale.

Prema naredbi tužiteljke Specijalnog tužilaštva Kosova Drite Hajdari, u okviru kampusa Univerziteta Prištine u centru grada je 26. novembra ponovno počelo iskopavanje terena u potrazi za grobnicom.

Tužiteljka Hajdari je nakon početka iskopavanja izjavila da se, u poređenju sa iskopavanjem 2016. radi o dvema novim lokacijama, a na osnovu svedoka koji tvrdi da je očevidac i da je direktno video da se tu sahranjuju posmrtni ostaci u toku rata.

"Naravno, svaku informaciju, u svakom slučaju mi proveravamo, i sve to u cilju pronalaženja nestalih lica i u nadi da ćemo pronaći posmrtne ostatke znajući da mnoge porodice očekuju neku informaciju i pronalaženje njihovih najdražih za koje još uvek, nakon 20. godina rata na Kosovu, ne znaju šta se dogodilo i gde se nalaze ostaci", kazala je Hajdari.

Ona je dodala i da je bilo mnogo slučajeva kada su posmrtni ostaci sahranjeni a potom raskopavani i dislocirani, što otežava posao u pronalaženju nestalih.

Jahja Luka iz vladine Komisije za nestale izrazio je nadu da će se pronaći posmrtni ostaci pre svega zbog porodica koje i dalje čekaju na to.

Jahja je dodao da se potraga za nestalima nikada nije prekinula, da se nedavno tragalo za posmrtnim ostacima u Severnoj Mitrovici gde se nalaze još dve lokacije koje trebaju da se ispitaju. Kako je istakao, još su dve lokacije i u Srbiji ali je došlo do prekida potrage, navodeći da Srbija pruža informacije o lokacijama koje je gotovo nemoguće ispitati.

"U jednom slučaju na jalovištu imali smo anonimnog svedoka koji nam je dao nekoliko koordinata. Kada smo tražili da se iskopa ta lokacija, oni nisu prihvatili", kazao je Jahja.

Izrazio je uverenje da i dalje ima posmrtnih ostataka u blizini Beograda.

"Beograd ima informacija o svim našim ljudima i deklarativno je i na samitu u Londonu potpisao da će da pruži sve informacije, ali kada treba da pruži informacije iz policijske i vojne arhive, toga nema", kazao je Jahja.

Ovo je drugi put da se vrši iskopavanje na zemljištu univerziteta u blizini hrama Hrista Spasa, ali sada je u pitanju druga lokacija od one iz jula 2016. kada nisu pronađeni tragovi o postojanju grobnice.

Sumnjalo se na albanske žrtve.

Kako je za RSE potvrdio Prenk Đetaj, sada se vrši samo provera terena.

"Bilo je informacija da može da postoji neka grobnica. Nismo ništa sigurni. Treba da se proveri, tek posle toga videćemo. Na mestima gde su se vršila iskopavanja 2016. ništa nismo našli. Međutim, sada ima neka posebna lokacija za koju postoje sumnje, s toga se vrši provera. Sve informacije ozbiljno shvatamo i dalje proveravamo", kazao je predsednik vladine komisije za nestale

Kao i prošlog puta, i sada se iskopavanja vrše a na osnovu svedočenja stanovnika u blizini univerziteta koji su, kako su rekli, videli kako su bageri celu noć radili na toj lokaciji.

Kosovo i dalje traga za više od 1.600 nestalih u ratu na Kosovu. Nakon rata taj broj je bio 6.050 i većina nestalih pronađeno je u masovnim grobnicama na Kosovu i u Srbiji.

Porodice nestalih su uglavnom nezadovoljni radom državnih institucija na rasvetljavanju sudbine nestalih.

Iz udruženja nestalih na Kosovu veruju da država Srbija ima odgovore na pitanja o sudbini nestalih, te da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na nju a kako bi pružila informacije o grobnicama.

Nedavno je Ahmet Grajćevci, predsednik Koordinacionog saveta porodica nestalih na Kosovu, izjavio da bez međunarodnog pritiska Srbija neće da progovori o slučajevima 1.200 osoba koji su, prema njegovim rečima, živi odvedeni do Prokuplja.

Radne grupe Kosova i Srbije međutim od 2003. godine sarađuju po tom pitanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG