Dostupni linkovi

Priština i Brisel započeli dijalog o vladavini prava


Zgrada Vlade Kosova
Predstavnici kosovske vlasti u sredu su u Briselu započeli razgovore o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dok zvanična Priština naglašava kako će ovaj dijalog pomoći zemlji u procesu evrointegracija, dotle analitičari ocjenjuju da dodatni mehanizmi nisu garant za poboljšavanje situacije na Kosovu.

Predstavnici Evropske komisije naglasili su prilikom razgovora da je bitno unaprediti kapacitete Kosova kako bi mogli "efikasno da istraže i krivično gone sve slučajeve organizovanog transnacionalnog kriminala, trgovine drogom i trgovine ljudima."

Kosovo je takođe ohrabreno da nastavi reforme pravosuđa kako bi se dodatno ojačala njegova nezavisnost, nepristrasnost i transparentnost.

"Ozbiljni izazov ostaje dodatno smanjenje broja nerešenih slučajeva, zato treba obezbediti dovoljan budžet za normalno funkcionisanje sudova, rekonstruisanje javnih tužilaštava i popunjavanje praznih radnih mesta za manjine", stoji u zaključcima razgovora.

Vlada Kosova u Briselu je potvrdila da vladavina zakona ostaje jedan od glavnih prioriteta i da se Priština snažno angažuje kako bi postigla konkretne rezultate.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File saopštio je da strukturalni dijalog omogućava Kosovu da se približi EU.

"Strukturalni dijalog nije zaobilazni put za proces pristupanja, to nije zamena za evropske aspiracije Kosova" To je put kojim se Kosovo još više približava EU. Razgovarali smo danas o pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", piše u saopštenju evropskog komesara za proširenje.

File je dodao da je osim dijaloga o vladavini prava u prisustvu evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malstrom razgovarano i o dodeli vodiča za liberalizaciju viza za Kosovo u junu.

Jačanje odnosa sa EU

Zvaničnici vlade Kosova kažu da će dijalog o vladavini prava u Briselu ojačati odnose između Kosova i EU, tako što će se konkretizovati zajednička agenda koja će Kosovo približiti evropskim integracijama.

Vlora Çitaku, ministarka evropskih integracija, izjavila je za RSE da su vladavina prava i borba protiv korupcije među glavnim izazovima sa kojima se Kosovo suočava na evroatlantskom putu.
Vlora Çitaku
Vlora Çitaku

“Dijalog koji počinje danas nije zamena za proces evropskih integracija, već je sredstvo koje ćemo iskoristiti za preduzimanje koraka pre nego što zapravo otvorimo važna poglavlja o vladavini prava”, kazala je Çitaku.

Zajedno sa njom, u Brisel su otputovali i ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi i ministar pravde, Hajredin Kuçi. Ovaj dijalog je najavljen u izveštaju o napretku za Kosovo prošle godine, a osmišljen je kako bi se “pomoglo Kosovu da reši izazove na polju vladavine prava”.

Inače, na Kosovu postoji niz institucionalnih mehanizama čiji je zadatak borba protiv korupcije, kao što su Agencija za antikorupciju, nacionalni savet protiv korupcije, koji je osnovala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, a sa druge strane, i glavni zadatak misije EULEX-a je uspostavljanje vladavine zakona i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Stoga, Avni Zogiani iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo smatra da dodatni mehanizmi nisu rešenje za uspostavljanje vladavine prava jer oni samo dodatno komplikuju situaciju. On naglašava da je potrebno da već postojeći mehanizmi počnu da fukncionišu.

“Brisel osim tehničke pomoći ne može pružiti više, a to nije glavni problem. Glavni problem je nedostatak političke volje unutar vlade pre svega, a potom i kod ostalih. Problem severa je jedan od glavnih problema ali nije jedini. Kada bi u ostalim delovima Kosova postojala vladavina prava, onda bi smatrali da postoji politička volja za tim. Ali, vladavina prava je na kritičnom nivou na celom Kosovu, a to nam govori da u Vladi Kosova ne postoji posvećenost, a ni volja”, zaključuje Zogiani.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG