Dostupni linkovi

Kurti u pritvoru, biber-sprej za pristalice


Hapšenje poslanika Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Poslanici pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadziju i Donika Kadaj Bujupi su uhapšeni u Prištini ispred Skupštine Kosova, uoči nastavka sednice Skupštine, jer se nisu odazvali sudskom ročištu u sredu.

Određen im je pritvor od 30 dana, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poslanik pokreta Samoopredeljenja Dukađin Gorani, na osnovu informacija sa kojima Pokret raspolaže.

I portparolka Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gaši potvrdila je za RSE da je uhapšenima određen jednomesečni pritvor, a nakon hapšenja i njihovog slanja u Pritvorski centar. Poslanici su uhapšeni nakon izdatog naloga za hapšenje u četvrtak.

Prilikom njihovog hapšenja došlo je do koškanja policije i poslanika Samoopredeljenja koji su stali u odbranu njih troje.

Policija je na poslanike Samoopredeljenja, koji su pokušali da spreče hapšenje, upotrebila biber-sprej.

U međuvremenu, sednica Skupštine je prekinuta zbog nedostatka kvoruma i biće nastavljena u sredu.

Tokom 2015. i 2016. godine, opozicija prošlog saziva u nekoliko navrata je suzavcima pokušavala da spreči da pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom dođe na dnevni red Skupštine. Oni su se protivili i formiranju Zajednice opština sa srpkom većinom.

Na hapšenje je reagovao i premijer Kosova Ramuš Haradinaj. Podsetio je kako je i njegova partija, tada u opoziciji, bila protiv spornih tema u vreme bacanja suzavca u Skupštini, ali, "nije bila protiv toga da se ti politički stavovi brane pred sudom".

"Istina je ta da je protivljenje sporazumima koji su bili i ostali rizik po Kosovo politički stav u kojem smo i Alijanse, i ja i moje kolege, učestvovali i mislim da je tadašnje delovanje i protivljenje donelo dobre rezultate zemlji. Ipak, postoji razlika u pristupu postupcima", istakao je predsednik Vlade Kosova.

Protivljenje je bilo čisto političko, ocenjuje Haradinaj, "te nije bio napad na red i zakon".

"Stav Alijanse tada je bio da, s obzirom da je to bilo političko protivljenje, to ne znači i protivljenje zakonu – da se ne odazovete pravosudnim organima. Oni koji su se svesno protivili tome, nema razloga da se ne pojave pred policijom i sudom jer nisu uradili ništa što treba da se sakrije. Dobro je da se iznesu objašnjenja u koja veruju bez prejudiciranja dalje situacije. Svi smo to radili svesno kako bi se usprotivili tim temama", ocenio je Ramuš Haradinaj.

Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadziju i Donika Kadaj Bujupi se sumnjiče za upotrebu oružja ili rizičnog sredstva, odnosno, zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Poslanici su tražili smenu sudskog tela u tom slučaju, navodeći da sumnjaju u njihovu nepristrasnost i da ne vode pravedan proces.

Oni se nisu odazvali sudu, kako su rekli, upravo zbog presude aktivistima Samoopredeljenja prošle nedelje.

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri rekao je da je reč o političkom nalogu.

"Ovo je još jedan slučaj ili nastavak masivnog i sveobuhvatnog gonjenja protiv pokreta Samoopredeljenje, posebno u poslednje vreme, nakon presude četvorici naših aktivista sa 21. godinom zatvora bez ikakvih dokaza, a sada i nastavka nepravednog postupka protiv naših poslanika zbog toga protesta, kada smo odbranili suverenitet i teritorijalni integritet zemlje", kazao je Imeri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG