Dostupni linkovi

Priština: Građani marširali ‘protiv lopovluka’


Protest u Prištini 22. marta 2013.
Protest u Prištini 22. marta 2013.
Pod motom “Protiv lopovluka”, nekoliko stotine građana protestvovalo je u petak u centru Prištine, u organizaciji mreže nevladinih organizacija. Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog visokih računa za struju, ali sa protesta su istovremeno poslate poruke Vladi i ostalim javnim ustanovama protiv lopovluka i korupcije.

Demonstranti su marširali od zgrade Kosovske energetske korporacije (KEK) da bi završili ispred Narodnog pozorišta, kod Vlade i Skupštine Kosova.

“Došli smo ovde zato što nas KEK krade. Naša galama će popraviti stanje u našoj zemlji. Ako nas ovi ljudi kradu, a mi se ne bunimo, nastaviće da nas kradu. Nije samo lopovluk u KEK-u, već i u vodovodu, u zdravstvu, administraciji. Lopovluk je svuda. Lopovi u zatvoru”, poručio je u ime nevladinih organizacija Yll Rugova.

Građani koji su izašli na protest nezadovoljni su visokim računama za struju i izrazili su ubeđenje da su računi u poslednja nekoliko meseca samo “napumpani”.

Među demonstrantima bila je i poznata kosovska glumica Arta Dobroshi. Ona veruje da se predstavnici vlade i ostali rukovodioci bogate na račun siromašnih građana Kosova:

“Ovo je grehota. U jednoj zemlji se mora raditi za narod, a ne da narod radi za političare. Grehota je to što je preko 40 posto populacije nezaposleno, a naši političari su jedni od najbogatijih u regionu. Kako je to moguće? Gde uzimaju novac za tako skupa vozila? Kad god putujem u inostranstvo na festivale, vidim ih u biznis klasi u avionu. Kojim novcem? Ovo je strašno. Moraju se probuditi iz sna i promeniti Kosovo u razvojnu i nekorumpiranu zemlju”, kazala je ona.

Magbula Zylfiu iz Prištine kaže da su se s njom čak i šalili kada je podnela žalbu na visok račun struje:

“Uvek ću da izlazim na ovakve proteste. Za jedan mesec mi je došlo 160 eura, a nas je samo dvoje. Kad sam otišla da se žalim, niko nije hteo da me uzme u obzir pa su se i šalili sa mnom”, kaže Zylfiu.

Ovo je inače bio osmi protest po redu u organizaciji nevladinih organizacija a pod motom “protiv lopovluka”. Organizatori su najavili da će nastaviti sa protestima i narednih nedelja.
XS
SM
MD
LG