Dostupni linkovi

Pripreme za dolazak većeg broja promatrača u Siriju


Prva grupa posmatrača u Siriji
Prva grupa posmatrača u Siriji
Iz Ujedinjenih naroda saopšteno je kako će do ponedjeljka, 30.aprila, u Siriju poslati dodatnih 15 posmatrača. Njihovo je zadatak pripremiti dolazak kompletne misije od 300 lica koji trebaju nadgledati primirje u toj zemlji. Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon "duboko je uznemiren" izvještajima o daljoj upotrebi teškog oružja u gradovima.

Banova izjava dolazi nakon što je u stambenoj četvrti Hama poginulo 16 ljudi u eksploziji, za koju opozicija tvrdi da su granate vladinih trupa, a zvanični Damask da je u pitanju auto-bomba.

U međuvremenu, Arapska liga je pozvala na brzo raspoređivanje UN-ovih promatrača u Siriji.

"Jutros sam razgovarao s Kofijem Annanom. Ustanovili smo da smo obojica na mukama. Dogovorili smo se da ja pošaljem pismo generalnom sekretaru Banu, u kojem sam mu naznačio koliko je važno da se posmatrači pošalju odmah. I to bez ikakvog odlaganja. Predložio sam mu i da odmah iskoristimo snage i posmatrače UN-a koji su već u regionu, kako bi „pokrili“ vrijeme prije dolaska nove misije", kaže šef Lige Nabil Elarabi.

Trenutno se u Siriji nalazi 11 posmatrača, a prema ranijim planovima prvih stotinu trebalo bi biti poslano do kraja sljedećeg mjeseca.

Ambasadorica SAD u Svjetskoj organizaciji, Susan Rice ponovila je kako Vlada Bashara Al Asada nije ispunila obaveze iz mirovnog plana i naglasila koliko je važno da Savjet sigurnosti UN-a razmotri sankcije protiv Sirije.

Paralelno, zvanična Moskva pozvala je međunarodnu zajednicu da provjeri koliko je koja „strana u sukobu odgovorna za kršenje primirja“.

"Trenutno, kao glavni zadatak vidimo pedantno i strogo provođenje odluka Savjeta sigurnosti UN-a za koje su odgovorne obje strane. Obje strane moraju sarađivati s posmatračima UN-a i posebnim izaslanikom Kofijem Annanom. U tome leži jedina stvarna mogućnost da se zaustavi krvoproliće i patnje civila", kaže Alexander Lukaševič, portparol Ministarstva vanjskih poslova.

Lukašević je kritizirao nedavnu odluku Evropske unije da nametne sankcije Siriji.

"Mi još uvijek mislimo da su sankcije kontraproduktivne i pozivamo međunarodnu zajednicu da se usredotoči na pružanje podrške naporima UN-a i Arapske lige", zaključuje on.
XS
SM
MD
LG