Dostupni linkovi

Protesti na Kosovu: Pripadnici Samoopredeljenja se razišli


Protesti pokreta Samoopredeljenje, 22. januar 2012
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00
RSE Video: Protest Samoopredeljenja, 22. januar 2012.

Amra Zejneli

Aktivisti Samoopredeljnja su u ranim jutarnjim satima u ponedeljak priveli kraju protest na Merdaru koji je počeo u nedelju u 13 časova. Pre ponoći, protest je bio završen i kod prelaza Bela Zemlja.

Iz ovog pokreta saopštavaju da je bilo nemoguće da protestanti i dalje ostanu na magistalnom putu ka Merdaru, zato što ih je policija ograničila u smislu logistike, ali i zbog niskih temperatura.

U saopštenju za medije se navodi da je pola sata posle ponoći policija uhapsila aktivistu Vetona Dragusha, koji je bio angažovan za transport ćebadi, hrane i reflektora. Policija je sve što je našla kod njega zaplenila.

Istovremeno, policija je blokirala sve glavne puteve koji su vodili ka mestu gde se odražavao protest, kaže se u saopštenju Samoopredeljenja.

Lider Samoopredeljenja Albin Kurti samo nekoliko sati prije razilaženja demonstranata, u izjavi za RSE poručio je da će se protest koji je organizovao ovaj pokret nastaviti dok Vlada ne poduzme odgovarajuće mere, zaštiti domaću proizvodnju i uvede reciprocitet prema merama koje provodi vlast u Beogradu.

Policija je u nedelju zaustavila pristalice pokreta Samoopredeljenje da dođu do graničnih prelaza između Kosova i Srbije, a policija Kosova je saopštila da je kod prelaza Bela Zemlja uhapsila jednu osobu koja je oštetila jedan automobil koji se kretao.

„Od početka ovog mirnog protesta sprovodi se politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet sa Srbijom. Ni jedan šleper ili automobil iz Srbije nije prošao. Tako da, naš cilj pod motom „Srbija ne prolazi“ se sprovodi, a Policija Kosova je ta koja ne dozvoljava prolaz vozila iz Srbije unutar Kosova", rekao je Kurti za RSE.

Albin Kurti na protestu 22.januara 2012.
Albin Kurti na protestu 22.januara 2012.
On je naglasio da su to mirni protesti koji štite Kosovo.

"Reciprocitet se ne može vremenski ograničiti tako da mi ovde i dalje ostajemo. Ostaćemo ovde i narednih sati, i narednih dana, sve dok Vlada Kosova kaže da će zaštititi Republiku, da su granice sa Srbijom međunarodne, i da je Srbija neprijateljska zemlja kojoj se neće dozvoliti mešanje i ulaz kod nas“, poručio je Kurti.

Proteste je u nedelju na mestu događaja pratio i šef nekadašnje verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker (William Walker).

U izjavi za RSE, Walker navodi da je došao na Kosovo kako bi sam video reakciju policije nad demonstrantima, obzirom da su pojedini izveštaji pisali da je policija prosle nedelje upotrebila nasilje nad protestantima. On je ovom prilikom ocenio da ne vidi razlog da se neko suprostavlja mirnim protestima.

„Ovo se dešava u mnogim delovima sveta, i svet pozdravlja proteste u Siriji, Libiji, Egiptu. I ovde ima protesta, i ne vidim razlog da se neko njima suprostavlja sve dok su oni mirni“, kazao je Wlaker.

Protest pristalica Samoopredeljenja u Podujevu, 22. januar 2012.
Protest pristalica Samoopredeljenja u Podujevu, 22. januar 2012.
Walker nije hteo da komentariše odluku Samoopredeljenja da protestuje u cilju blokade protoka robe iz Srbiej na Kosovo, ali je izrazio skepticizam kada je u pitanju delovanje Vlade Kosova naspram Skupštine Kosova.

“Ne znam detalje, ali znam da je Vlada uspela da poništi jedan parlamentarni akt i ovo me tera da sumnjam. Plašim se da nemam odgovor u vezi sa tim”, kazao je Walker komentarišući usvojenu odluku Demokratske partije Kosova u petak, koja je istovremeno poništila prethodnu odluku Skupštine koju je inicirao pokret Samoopredeljenje.

U nedelju je pet kilometara od Merdara, u blizini Podujeva, policija napravila kordon i tako zaustavila demonstrante da idu dalje. Demonstranti se nalaze na jednoj jednoj kolovoznoj traci, a druga je oslobođena za prolazak kosovskih vozila.

Policija je poduzela velike mere bezbednosti, pa se na obezbeđivanju protesta nalaze i specijalne jedinice. Slično je i kod graničnog prelaza Bela zemlja.

Na protestima pokreta Samoopredeljenje u nedelju se okupilo nekoliko stotina pristalica više nego prošli put, kada je u neredima 14. januara povređen veliki broj ljudi.

Pokret Samoopredeljenje za nedelju je zakazao proteste, iako je Skupština Kosova u petak na zahtev Demokratske partije Kosova usvojila novu odluku o reciprocitetu i tako poništila prethodnu odluku ovog pokreta od 7. decembra o reciprocitetu.

Predstavnici Samoopredeljenja su novu odluku ocenili neustavnom, te objasnili da protesti u nedelju za cilj imaju 'odbranu Republike i domaće proizvodnje'.

Policija Kosova je uoči nedeljnih protesta pozvala demonstrante da ne blokiraju magistralne puteve i slobodno kretanje ljudi i robe.

Policija je obećala da će “poduzeti sve akcije u skladu sa Ustavom Kosova, zakonima na snazi i izrađenim planom, kako bi garantovala javni red i mir, slobodno kretanje svih građana i robe preko graničnih prelaza Merdare i Bela Zemlja”.

Od intervencije 14. januara, na Kosovu se odvijala oštra debata između kosovske policije i pokreta Samoopredeljenje.

Tokom sukoba demonstranata i kosovske policije 14. januara, povređene su desetine ljudi, a policija je pritvorila više od 140 osoba, od kojih je većina puštena.

Dok su iz Samoopredeljenja saopštili da je policija tokom protesta upotrebila nasilje i brutalnost, iz policije Kosova ističu da je sila bila srazmerno upotrebljena.

Vlada Kosova o protestu Samoopredeljenja

Vlada Kosova je nedeljne proteste pokreta Samoopredeljenje ocenila nepotrebnim.

U saopštenju za medije ističe se da je pravo na protest zagarantovano Ustavom i zakonima Kosova, ali da se to pravo ne može zloupotrebiti.

U saopštenju se još kaže da Vlada izbliza prati dešavanja u vezi “političkog protesta pokreta Samoopredeljenje”, te dodaje da je ovaj protest u suprotnosti sa odlukama Skupštine Kosova i otežava slobodu kretanja građana i robe.

“Vlada Republike Kosova daje punu podršku Policiji Kosova u provođenju zakonskih ovlašćenja kako se ne bi dopustila blokada puteve, ometnja slobode kretanja robe i judi, ili preuzimanje pod kontrolom graničnih prelaza”, kaže se u saopštenju Vlade.
XS
SM
MD
LG