Dostupni linkovi

Princ Salman novi saudijski kralj nakon smrti Abdulaha


Saudijski kralj Abdulah, (L), koji je preminuo u noći sa četvrtka na petak i njegov brat Salman (D), koji ga je naslijedio, na snimku iz 2007. godine.

Kralj Saudijske Arabije Abdulah umro je u 90. godini nakon deset godina vladavine.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je na državnoj televiziji u petak rano ujutro. Zadnjih nekoliko sedmica proveo je u bolnici zbog plućne infekcije.

Njegov polubrat, sedamdesetdevetogodišnji Princ Salman,​ preuzeo je ovlasti kralja.

Samo nekoliko sati nakon preuzimanja trona, Kralj Salman je izjavio da će održati Abulahov kurs.

"Nastavićemo sa istom ispravnom politikom koju Saudijska Arabija slijedi od svog osnivanja," rekao je Salman u svom govoru koji je emitovan na državnoj televiziji.

Analitičari smatraju da će Salmanovov najveći izazov biti očuvanje stabilnosti.

Pod Abdulahovom vladavinom, ova konzervativna islamska nacija dugo se suočavala sa podjelom na fundamentaliste i moderninizatore.

Iako je zaslužan za nekoliko reformi, uključujući liberalizaciju ekonomije, kralj je često bio meta kritike zbog represivne vladavine i kontrole.

Posljednje godine njegove vladavine su također prošle u znaku regionalnih previranja.

Arapsko proljeće je zaprijetilo stabilnosti Saudijske Arabije, što je Abudulaha primoralo da poduzme određene mjere zbog potencijalnog nezadovoljstva uzrokovanog demonstracijama.

Kraj vladavine egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka posebno je uticalo na Saudijsku Arabiju, koja je optužila Zapad za nelojalnost zbog prešutnog prihvatanja promjene egipatskog režima.

Ubrzo se pojavila nova prijetnja arapskoj regiji, Islamska država, koja je natjarala Saudijsku Arabiju da se opet približi Zapadu i preuzme jednu od vodećih uloga u arapskoj koaliciji u borbi protiv militanata.

U svom govoru američkoj javnoj televizijskoj mreži PBS, Abdulah je rekao: "Mi kao Arapi, zajedno sa muslimanskim zemljama moramo preuzeti vodeću ulogu u rješavanju ovog problema."

Žene u Saudijskoj Arabiji optimistično su ušle u 2015. godinu jer im je po prvi put u historiji dozvoljeno da glasaju na lokalnim izborima.

Ove promjene su došle kao rezultat reformi koje je Abdullah najavio 2011. godine, a 2013. godine kralj po prvi put imenovao trideset žena za pozicije u Šura vijeću.

Ipak, tokom vladavine Abdulaha nisu zabilježene značajne promjene čemu se Zapad najviše i nadao a njegove reforme su okarakterizirane kao prespore.

XS
SM
MD
LG