Dostupni linkovi

Princ Ghazi bin Muhammeda od Jordana u Prištini: O ljubavi i religiji


Jordanski princ Ghazi bin Mohammed u Prištini
Ljubav pomaže da prevaziđete bol, nema sreće bez ljubavi, odnosno, sreća je biti sa nekim koga volimo; ljubav menja naša ponašanja, a znajući šta je ljubav, možemo kontrolisati koga volimo i kako volimo, odnosno kako se ponašamo.

Ovo su reči princa Ghazi bin Muhammeda od Jordana, sa predavanja o „Ljubav u Kur'anu“ održanom u Prištini u sklopu Nedelje tolerancije i pomirenja na Kosovu. On je profesor filozofije i poznati aktivista za versku i međureligijsku toleranciju.

Ljubav u Kur'anu je i naziv njegove knjige, koja je nastala kao rezultat hajke protiv islama.

Navodeći da je Kur'an knjiga ljubavi, princ Muhammed dodaje da je ona ispunjena velovima kod čitača, u tekstu i u aktivnom čitanju. Kada se prvi put čita, kaže on, ljudi vide prirodno, pravno, konfliktno izlaganje.

Citirajući molitve iz Kur'ana, on je kazao da je ova knjiga razjašnjenja svega i da sadrži detalje za sve, a to ne samo da je potvrđeno religijskim doktrinama, već i putem glavnih filozofskih tema, kao što su ljubav, jezik, logika, etika, psihologija, antropologija, kosmologija, metafizika i ostalo.

„Sve je u njemu, naravno, na različitim mestima, mi mu moramo pravilno pristupiti“, kazao je on.

U Kur'anu ljubav se pominje kao njegovo sopstveno božansko ime na dva mesta.

„Još je mnogo više božanskih imena u Kur'anu koja navode na kvalitet ljubavi kod Gospodara i koja podrazumevaju ljubav, a to su nežnost, plemenitost, velikodušnost, uzdržanost, pouzdanost, prijateljstvo, opraštanje, supružnik“, kazao je on, dodajući da je Gospodar iz ljubavi kreirao svet i ljudska bića.

„Gospodar voli sva ljudska bića više nego što oni ikada mogu njega voleti. Kreirao ih je iz milosti“, dodaje.

Što se ljudske ljubavi tiče, princ Mohammed kaže da u Kur'anu postoji ljudska ljubav prema gospodaru, za njegove proroke, porodicu, za sve ostale ljude, i ljubav prema supružniku.

„Ljudska ljubav se može definisati kao naklonost prema lepoti koja nas čini zadovoljnim“, kazao je on, dodajući da se to pominje i u Kur'anu.

Oko definisanja ljubavi su se vodile mnoge debate, tako da ova definicija ne pretenduje da prenese iskustva ljubavi, niti njeno priznanje.

„Ljubav treba predmet. I mnogo je takvih predmenta ljudske ljubavi u Kur'anu. Ljubav prema gospodaru, prorocima, i svemu što je sveto. Ljubav prema supružniku, porodici, ostalim ljudskim bićima, svemu što je lepo i pozitivino“.

On podseća, kao što to navodi i jedna od molitvnih u Kur'anu, da nije svaka ljubav vredna,i ne treba se voleti sve što je lepo.

„Gospodar kaže, može se desiti da volite ono što nije dobro za vas, a ne volite ono što je dobro. Gospodar zna, a vi ne“.

Ovo predavanje u Prištini princa Mohammeda, deo je međuverske konferencije okuplja predstavnike religija iz svih krajeva sveta na Kosovu.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, je na istom predavanju rekla da se vera ne sme zloupotrebljavati već treba služiti u uspostavljanju mira.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG