Dostupni linkovi

Princ Čarls: Moliću se za svetlu budućnost Kosova


Princ Čarls u posjeti Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Princ Čarls u posjeti Kosovu

Britanski princ Čarls i njegova supruga, vojvotkinja Kamila, tokom drugog dana boravka na Kosovu, sastali su se sa visokim državnicima, te predstavnicima kulturne zajednice, položili su cveće ispred spomenika Nestalih lica u Prištini, razgovarali sa članovima porodice nestalih.

Njih je u subotu ujutro dočekala predsednica Kosova, Atifete Jahjaga.

Kako je saopšteno iz Ureda predsednice, Jahjaga se tokom sastanka zahvalila Njegovom veličanstvu, princu Čarlsu na bitnoj ulozi Velike Britanije za slobodu i nezavisnost Kosova, kao i u izgradnji stabilne demokratije na Kosovu.

Atifete Jahjaga je naglasila da je poseta Njihovih veličanstva Kosovu potvrdila posebne i jake veze između Republike Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Predsednica Jahjaga i Njegovo veličanstvo, princ od Velsa razgovarali su o produbljenju saradnje između Republike Kosova i Velike Britanije, o napretku Kosova u izgradnji demokratske države, kao i o međunarodnom priznanju Kosova. Predsednica Jahjaga je naglasila da će podrška Velike Britanije u ovom procesu nastaviti da bude bitna", stoji u saopštenju.

Predsednica Jahjaga i princ od Velsa su razgovarali i o zajedničkom angažovanju Kosova i Velike Britanije u očuvanju i promovisanju međuverske tolerancije i sprečavanju seksualnog nasija tokom rata.

Na sastanku se diskutovalo i o ekonomskom razvoju zemlje i nastavku reformi radi stvaranja novih mogućnosti za omladinu Kosova.

Predsednica Jahjaga je povodom toga odlikovala Njegovo veličanstvo, princa od Velsa, medaljom za mir, demokratiju i humanizam "Dr Ibrahim Rugova", zbog njegovog bitnog doprinosa u podržavanju mira, suživota i razumevanja među narodima na Kosovu i šire.

Jahjaga se sa vojvotinjom Kamilom sastala i sa žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, dok je princ Čarls posetio i bazu KFOR-a, gde je položio cveće na memorijalu posvećenom britanskim vojnicima.

Poseta Prizrenu

Princ Čarls je prilikom posete Prizrenu obišao Sinan-pašinu džamiju u centru grada, gde se sastao sa kosovskim muftijom, Naimom Trnavom.

Uz obezbeđenje, on je nakon toga prošetao centrom Prizrena, kroz Šadrvan, gde su ga okupljeni građani svih uzrasta aplauzima i britanskim zastavama pozdravljali. Princ Čarls je nekoliko puta stao da ih srdačno pozdravi.

Nakon toga, uputio se prema sabornom hramu Svetog Đorđa gde su ga dočekali vladika Teodosije i otac Savo Janjić. Oni su mu preneli više informacija o pravoslavnom nasleđu na Kosovu i o prisustvu Srba na ovim prostorima.

Nakon posete hramu, princ Čarls je obišao i katoličku crkvu u Prizrenu gde ga je dočekao kosovski biskup, Dod Đerđi.

Svi ovi verski objekti su u strogom centru Prizrena.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, Priština, 19. mart 2016.
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, Priština, 19. mart 2016.

Nakon obilaska verskih objekata u Prizrenu, britanski princ Čarls je kratko prisustvovao i međuverskoj konferenciji u organizaciji Vlade Kosova, gde se obratio prisutnima.

On je naveo da je prvi put na Kosovu boravio 1999. godine u vreme kada je narod Kosova prošao kroz velike patnje i poteškoće.

Kazao je da nakon posećivanja mnogih država koje su prošle kroz sličnu patnju i kroz uništenja prouzrokovana nepotrebnim ponašanjem koje je uništilo blaga različitih zajednica, shvatio je da smo bez razumevanja kultura i istorije "izgubljeni i ne znamo kako da shvatimo svet".

"Ali, kao što sam rekao u Beogradu, ne smemo dopustiti da budemo zarobljenici ove istorije", kazao je on.

Nakon posećivanja mnogih mesta, ocenio je princ Čarls, došao je do saznanja da nasledstvo može pozitivno uticati na ekonomske aktivnosti i da može oživeti razne aspiracije. On je naveo da je važno da se radi na izgradnji samopouzdanja, što je inače osnova za sve.

"Veoma mi je drago da sam imao ovu mogućnost da posetim džamiju, pravoslavni hram i katoličku katedralu, gde sam čuo njihove priče. Ono što sam danas čuo, i ovde i u Prištini, u nekoliko slučajeva je polomilo moje srce. Čuo sam nekoliko porodica koje su izgubile svoje voljene, osobe koje se vode kao nestale. Pitali su me da li mogu da im pomognem, i ja bih želeo da ih pomognem. Ali, čini mi se da je u svetu veoma mnogo nepotrebnih gubitaka života i uništenja, to vidimo i na Bliskom Istoku. To je besmisleno i to nam lomi srce. Imamo idealnu mogućnost da izgradimo mostove i to trebamo da uradimo kako bi se osigurali da oni budu održivi", kazao je princ Čarls.

Gubitak, odnosno ubistvo njegovog ujka pre 40 godina pomoglo mu je da bolje shvati kroz šta je narod na Balkanu prošao.

"Sećam se da sam tada bio ljut i to je bila moja prva reakcija, ali sam ubrzo shvatio da osveta nije put o kojem trebate da mislite, već je to pomirenje i opraštanje", poručio je princ Čarls.

On je kazao da će se moliti da Kosovo ima svetlu budućnost, te da je ponosan što je njegova zemlja doprinela poboljšanju situacije na Kosovu.

XS
SM
MD
LG