Dostupni linkovi

Primorati političare na reforme


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bh. političari moraju shvatiti da je krajnje vrijeme da pokrenu reforme koje će izvući zemlju iz krize i otvoriti nova radna mjesta. Poručeno je to na panel diskusijama u Srednjobosanskom kantonu, kojima je cilj približavanje Sporazuma za rast i zapošljavanje građanima BiH. Ove diskusije dio su projekta Ureda specijalnog predstavnika EU, a održane su u ukupno 15 bh. gradova.

Domaći političari su se obavezali da će provesti reforme predviđene Sporazumom za rast i zapošljavanje, a koje predviđaju među ostalim smanjenje poreskih opterećenja, korupcije, nova zapošljavanja, te poboljšanje poslovnog ambijenta.

Politički savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH, Ole Hamer, upozorio je da više nema vremena za čekanje.

Bosna i Hercegovina je među vodećim zemljama Evrope po broju nezaposlenih, a ima i najveću stopu nezaposlenih među mladima. To nije problem samo ovih nezaposlenih mladih ljudi, nego dugoročni problem cjelokupnog društva, koji, ukoliko ne bude riješen, može utjecati i na Bosnu i Hercegovinu u narednih nekoliko decenija“, kaže Hamer.

S ogromnim problemima suočavaju se i rijetki bh. građani koji se usude pokrenuti vlastiti posao. Jedan od njih je i veterinar iz Travnika, Alen Salkić, koji kaže da mu je zbog birokratskih blokada trebalo dugo vremena da pokrene veterinarsku ordinaciju.

To 'neprijateljstvo' zbog toga što sam pokrenuo privatnu praksu u veterinarstvu prije nekih dvanaest, petnaest godina, prestalo je tek nakon desetak godina. Meni se taj državni aparat 'svetio'.“

Zbog lošeg poslovnog ambijenta, strani investitori na Bosnu i Hercegovinu gledaju kao na nesigurnu zemlju za ulaganje. Situaciju dodatno pogoršava korupcija, po kojoj Bosna i Hercegovina također prednjači. Izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo, Lejla Bičakčić:

Korupcija je opšte prisutna, toliko se uključila u sve segmente društva i toliko nisko dolazi do običnih građana da onemogućava ostvarivanje osnovnih životnih potreba, kao što su pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu, i svakako – pravo na posao“, kaže Bičakčić.

Lejla Fetahagić, iz Ambasade Holandije u Bosni i Hercegovini, naglasila je kako reforme nije jednostavno provesti, ali da bez njih nema ni rasta ni razvoja.

Vidjeli smo da u Bosni i Hercegovini vrijeme ističe i da nam je Evropska unija dala posljednju šansu da se okrenemo putem reformi. Da bi se te reforme zaista uradile, naši su se političari u pismenoj formi obavezali da prihvataju tu agendu, ali, ono što sad nama treba, jesu konkretni koraci", smatra Fetahić.

U panel diskusiji u Travniku sudjelovao je i predstavnik Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, Fikret Zuko, koji kaže da građani trebaju primorati političare da naprave promjene, jer oni sami od sebe ništa neće uraditi.

Ništa oni neće uraditi što će ih natjerati da rade, što će ih natjerati da smanje svoje privilegije, svoje benefite koje imaju, itd. Građani, trebamo shvatiti dobru namjeru Evropske unije i međunarodne zajednice, i pokušati da natjeramo političare da prave promjene“, objašnjava Zuko.

Nakon diskusije o reformama koje predviđa Sporazum za rast i zapošljavanje, u Travniku i Vitezu su održani i mini sajmovi zapošljavanja i karijera. Nezaposlenima su predstavljena otvorena radna mjesta, a imali su priliku i prezentirati svoju biografiju potencijalnim poslodavcima.

XS
SM
MD
LG