Dostupni linkovi

Rusija najavila prekid vatre u čeličani Azovstal, Ukrajina navodi da se borbe nastavljaju


Čeličana Azovstal u Mariupolju
Čeličana Azovstal u Mariupolju

Rusija je najavila trodnevno primirje koje treba da počne 5. Maja kako bi se evakuisali civili koji su još uvijek zatočeni u čeličani Azovstal u Mariupolju. Dan prije ukrajinska vojska je rekla da se vode "krvave borbe" za strateški lučki grad.

Najava Rusije došla je nakon što je više od 300 ljudi evakuisano iz drugih dijelova Mariupolja i dočekana je sa skepticizmom pošto su propali prethodni prekidi vatre, dok je Ukrajina optuživala Rusiju da nastavlja sa napadima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pritisak na Rusiju sankcijama se nastavlja kako je Evropska unija (EU) 4. maja predstavila prijedlog da se potpuno zabrani uvoz ruske nafte do kraja godine. Ovaj potez odmah je odbila Mađarska čiji je desničarski lider Viktor Orban najbliži EU partner ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nekoliko drugih država članica koje su zavisne od ruskih energenata ne prihvata prijedlog vezan za ruske energente.

"Ruske vojne snage će otvoriti humanitarni koridor od 8 sati ujutru do 18 sati po moskovskom vremenu 5., 6. i 7. maja na lokaciji metalurške čeličane Azovstal kako bi se evakuisali civili", rekao je ministar odbrane Rusije.

U Washingtonu portparol State Departmenta Ned Price izrazio je sumnju o prekidu vatre rekavši da je Moskva ponovljeno narušavala takve najave.

Denis Prokopenko, komandant regimente Azov u međuvremenu se zarekao da nikada neće predati čeličanu. Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk najavila je još jednu "malu pobjedu" rekavši da je 344 žene, djece i starijih osoba evakuisano iz Mariupolja 4. maja.

Rat u Ukrajini bez filtera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:36:49 0:00

XS
SM
MD
LG