Dostupni linkovi

Ruske snage ušle u čeličanu Azovstal


Dim se diže iz čeličane Azovstal u Mariupolju, Ukrajina, utorak, 3. maja 2022.
Dim se diže iz čeličane Azovstal u Mariupolju, Ukrajina, utorak, 3. maja 2022.

Ruske snage ušle su na teritoriju čeličane Azovstal u Mariupolju, rekao je David Arakhamia, član ukrajinske delegacije koja je održavala mirovne pregovore s Rusijom, a koji su sada u zastoju.

Fabrika Azovstal je posljednje uporište ukrajinskih snaga u uništenom lučkom gradu, a civili se još uvijek kriju pod zemljom u velikom industrijskom kompleksu.

"Pokušaji juriša na čeličanu se nastavljaju drugi dan. Ruske trupe su već na teritoriji Azovstala", rekao je Arakhamia. Dodao je da ukrajinske vlasti imaju kontakt sa braniocima u fabrici.

U razgovoru za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa, Arakhamia je rekao da je ukrajinska vlada u kontaktu sa borcima u fabrici. To dolazi nakon što je gradonačelnik Mariupolja ranije rekao da su izgubili komunikaciju s ljudima unutra.

Gradonačelnik Mariupolja Vadym Boychenko rekao je 4. maja da se vode "teške borbe" u fabrici Azovstal. On je ukrajinskoj televiziji rekao i da ruske snage napadaju teškom artiljerijom, tenkovima i ratnim avionima.

Zaposlenica čeličane Azovstal Valerija, evakuisana iz Mariupolja, grli sina Matveya koji je ranije napustio grad, tokom ponovnog susreta u selu Bezimenne u Donjecku. 1. maj 2022.
Zaposlenica čeličane Azovstal Valerija, evakuisana iz Mariupolja, grli sina Matveya koji je ranije napustio grad, tokom ponovnog susreta u selu Bezimenne u Donjecku. 1. maj 2022.

Ruska vojska kaže da će otvoriti humanitarne koridore iz opkoljenog Azovstala na tri dana počevši od četvrtka, prenosi Reuters.

Vojska je saopštila da će rute iz fabrike u Mariupolju biti otvorene od 08:00 do 18:00 po moskovskom vremenu 5., 6. i 7. maja.

Za to vrijeme ruske snage će prekinuti vojne aktivnosti i povući jedinice na sigurnu udaljenost, navodi vojska u objavi na internetu. Ukrajinska strana nije iznijela nikakve informacije o humanitarnim koridorima.

Desetine civila evakuisano je iz fabrike Azovstal krajem prošle nedelje, a velika grupa njih otputovala je u Zaporožje koje kontroliše Ukrajina.

Prostrani industrijski kompleks, naime, postao je utočište i za civile i za ukrajinske borce dok je Moskva bombardovala Mariupolj. UN vjeruju da je oko 1.000 civila skriveno ispod čeličane Azovstal iz sovjetskog doba.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky zatražio je od generalnog sekretara UN-a pomoć za spašavanje preostalih Ukrajinaca u Azovstalu.

"Životi ljudi koji su ostali tamo su u opasnosti", rekao je Zelensky telefonom Antoniju Guterresu, nakon što mu je zahvalio na uspješnoj evakuaciji koju su predvodili UN i Crveni križ ove sedmice.

"Tražimo vašu pomoć da ih spasimo", rekao je i pozvao UN da pomognu u evakuaciji "svih ranjenih iz Azovstala".

XS
SM
MD
LG