Dostupni linkovi

Makron svetskim liderima: 'Odbacimo nacionalizam!'


Na putu do Trijumfalne kapije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Na putu do Trijumfalne kapije

"Hajde da gradimo nadu umesto da se jedni prema drugima odnosimo sa strahom', poručio je na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, francusk predsednik Emanuel Makron.

On je u govoru pred svetskim liderima zatražio da odbace nacionalizam i da se ujedine u zajedničkoj borbi za mir.

"Pobednici i pobeđeni su dugo bili u istoj žalosti i lekcija ne može biti jedan narod protiv drugih - što obavezuje sadašnje generacije da misle o budućnostima i suštinskim stvarima. Krhkost mira i opasnost nacionalizma ukazuju da tragovi rata nikada nisu nestali. Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo našu istinsku i ogromnu odgovornost", poručio je Makron koji je predvodio centralni događaj manifestacije – komemoraciju u Grobnici neznanog vojnika, memorijal za sve poginule građane Francuske koji se nalazi kod Trijumfalne kapije u Parizu. Događaju prisustvuje sedamdeset svetskih lidera.

Među zvanicama su i američki predsednik Donald Tramp, kao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Svečanost je počela tačno u 11 sati, u vreme kada je francuskim građanima saopšteno da je na snagu stupilo primirje, potpisano te noći 11. novembra 1918.

Procenjuje se da je u Prvom svetskom ratu koji je trajao od 1914. do 1918. godine između Saveznika koje su prevodile Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Rusija i Centralnih sila - Austrougarske, Nemačke, Turske i Bugarske poginulo 9,7 miliona vojnika i 10 miliona civila.

Rukovanje Tramp-Putin

Svetski mediji su sa mesta događaja preneli da su se predsednici Sjedinjenih Država Donald Trump i Rusije Vladimir Putin pozdravili na ceremoniji. Tramp i Putin su se kratko rukovali posle Putinovog dolaska na mesto održavanja svečanosti. Ruski predsednik se takođe pozdravio i sa nekoliko drugih visokih zvanica koji su sedeli u prvom redu bine, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Svetski lideri u Parizu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Tokom popodneva održana je mirovna konferencija pod nazivom Pariski mirovni forum kojoj će prisustvovati Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela, ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan. Tom skupu nije prisustvovao američki predsednik Donald Tramp, koji se u SAD vratio nakon ručka odmah posle komemoracije.

Od lidera Zapadnog Balkana skupu u Francuskoj prisustvuju predsednici Srbije, Hrvatske i Kosova i Crne Gore Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Hašim Tači, Milo Đukanović, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Pariz je pod pojačanim merama bezbednosti sa oko 10.000 pripadnika snaga bezbednosti raspoređenih po ključnim mestima obeležavanja stogodišnjice.

Međutim tokom ceremonije, na putu zvaničnika do Trijumfalne kapije ka Šanzelizeu, tri aktivistkinje feminističkog pokreta Femen iskočile su na ulicu u vreme prolaska konvoja vozila američkog predsednika Donalda Trampa. Dve aktiviskinje su na obnaženim grudima imale ispisane poruke "Parada Hipokrizije" i "Gangsta party". Sve tri su privedene, navedeno je u policiji.

Protest aktivistkinja Femen-a u Parizu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

"Njihov upad ni u čemu nije ugrozio bezbednost konvoja ni bezbednost američkog predsednika", rekao je Kristof Kastaner, francuski ministar unutrašnjih poslova. Kastaner je rekao da su odmah bile neutralizovane i, nisu nosile oružje i nisu predstavljale pretnju.

Merkel i Makron u vagonu savezničkog komandanta

Uoči centralne nedeljne manifestacije nemačka kancelarka Angela Merkel i francusli predsednik Emanuel Makron u subotu su posetili grad Kompijenj (Compiègne) na severu Francuske gde su potpisali poruku sećanja u istovetnom vagonu poput onog u kome je 1918. potpisao ukaz o primirju.

Makron i Merkel u vagonu vrhovnog komandanta Saveznika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Poseta Donalda Trampa, predsednika Sjedinjenih Američkih Država, groblju američkih vojnika koji su stradali u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata, koje se nalazi 80 kilometara od Pariza, u subotu je otkazana jer helikopter koji je trebalo da ga preveze to nije bio u mogućnosti jer je padala kiša, saopštila je Bela kuća. Umesto Trampa na odavanje pošte poslata je delegacija u kojoj su bili šef kabineta Bele kuće Džon Keli, general u penziji, njegova supruga i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Veterani okupljeni uoči početka manifestacije u Parizu
Veterani okupljeni uoči početka manifestacije u Parizu

Dan primirja ustanovljen je kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, vrhovnog komandanta savezničkih snaga, u 11 časova potpisano primirje između sukobljenih snaga – Saveznika (Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije) i Centralnih sila (Austrougarska, Nemačka, Turska i Bugarska) u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Obeležavanje u Srbiji

Stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji obeležava se nizom manifestacija.

U Beogradu su predstavnici Gradske uprave položiti vence na Vojnom groblju i kod spomenika braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu, gde se održava i centralna državna ceremonija odavanja počasti povodom Dana primirja.

Groblje oslobodilaca Beograda, arhivska fotografija
Groblje oslobodilaca Beograda, arhivska fotografija

Venci su položeni i na Spomenik neznanom junaku na Avali venac Spomen-kosturnici ruskih vojnika u Prvom svetskom ratu na Novom Groblju, na Francuskom vojnom groblju.

U Domu Vojske Srbije otvorena je izložba "Srbija u Velikom ratu od 1914. do 1918".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG