Dostupni linkovi

Beograd: Predstavnici šest verskih zajednica potpisali Poruku mira


Verske zajednice poslale Poruku mira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Verske zajednice poslale Poruku mira

Predstavnici šest crkava potpisali su u petak uveče „Poruku mira“ u prostorijama beogradske katoličke Nadbiskupije, u sklopu obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Svoj potpis na ovaj dokument stavili su beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, muftija Islamske zajednice Srbije Abdulah efendija Numan, biskup Reformističke crkve Bela Halas, pastor Anglikanske crkve Robin Foks, pastorka Nemačke evangelističke crkve Ana Luis Cindal, dok je rabin Isak Asiel „Poruku mira“ potpisao ranije.

Kako je saopšteno medijima, Poruku mira će u subotu potpisati i bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), a prema rečima nadbiskupa Hočevara, patrijarh SPC Irinej je u poslednje vreme bio odsutan, te će sadržaj dokumenta proučiti i potpisati naknadno.

Hočevar je rekao da je Poruka mira nastajala u dijalogu među predstavnicima verskih organizacija, te da nije slučajno što se potpisuje na mestu gde je nekada bila ambasada Austrougarske.

„U ovoj kući (Nadbiskupiji, prim. RSE) bio je dat ultimatum za Prvi svetski rat, tu je došla poruka početka rata. Mi, crkve i vjerske zajednice, smo se dogovorili da potpišemo Poruku mira. Ovu Poruku mira ćemo sačuvati u onoj kasi, u kojoj je bila sačuvana poruka o početku Velikog rata“, rekao je Hočevar.

Okupljeni su prisustvovali osveštanju murala Bogorodice „Majke Evrope“, koji je oslikan u dvorištu Crkve Krista kralja.

Na istom mestu su ambasador Austrije u Beogradu Nikolaus Luteroti i predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije zasadili „Mojsijevo drvo“, stablo koje simbolizuje mir.

U okviru obeležavanja jednog veka od završetka Prvog svetskog rata, Nadbiskupija je organizovala i Međunarodnu konferenciju “Evropski identitet”, na kojoj su učestvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, profesori iz Srbije, Hrvatske, Italije.

Ovi događaji sastavni su deo trodnevnog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata i završetka “Godine zajedništva”, koju je Beogradska nadbiskupija proglasila novembra 2017. godine u želji da pozove na mir, saradnju i odgovornost kako se ratovi više ne bi ponavljali.

XS
SM
MD
LG