Dostupni linkovi

Prijetnje Al-Kaide, Obama naredio zaštitu Amerikanaca


State Deartment
State Deartment
Američki State Department objavio je globalnu prijetnju za putovanja zbog postojanja prijetnje od Al-Kaide, a još neke zemlje su, uz SAD, najavile zatvaranje diplomatskih predstavništava u nekim islamskim zemljama.

Američki predsjednik Barack Obama izdao je naređenje timu za nacionalnu sigurnost da preduzme "sve neophodne mjere kako bi zaštitili Amerikance" nakon posljednjih prijetnji terorističke organizacije Al-Kaida, izjavio je u petak uveče zvaničnik Bijele kuće.

Predsjednik Obama je "upoznat sa situacijom da postoji potencijalna prijetnja od napada na Arapskom poluostrvu ili koji bi odande počeo", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

State Department je u petak uveče upozorio na opasnost od novih napada Al-Kaide, koje bi ova teroristička organizacija mogla izvesti u avgustu, posebno na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Upozorenje je izdato dan pošto su SAD najavile zatvoranje nekoliko svojih ambasada i konzulata, uglavnom u zemljama Bliskog istoka, zbog nedefinisanih sigurnosnih prijetnji.

State Department je, kako su u četvrtak rekli američki zvaničnici, dobio informaciju zbog koje su preduzeti "koraci iz predostrožnosti".

Televizija CBS navodi i da je odluka o zatvaranju ambasada povezana sa zavjerom Al-Kaide čija su meta diplomatska predstavništva na Bliskom istoku i u drugim islamskim zemljama, ali se u tim informacijama ne pominje posebna lokacija.

Njemačka i Velika Britanija najavile su takođe privremeno zatvaranje diplomatskih misija u Jemenu, a London je upozorio britanske državljane da napuste ovu zemlju zbog opasnosti od napada Al kaide.

SAD su najavile zatvaranje najmanje 22 diplomatska predstavništva u 17 islamskih zemalja u nedjelju i narednih dana.

Vašington je upozorio na moguće terorističke napade na javni prevoz i turističke objekte.
XS
SM
MD
LG