Dostupni linkovi

Prijavljivanje korupcije "uzaludan posao"


Ilustracija
Ilustracija

Bivši radnik ProCredit Banke na Kosovu, Abdulah Tači, nedavno je od Osnovnog suda u Prizrenu kažnjen sa 5.000 eura pošto je optužen da je jula 2012., tokom radnog vremena, u svojstvu službenika i bez ovlašćenja, pristupio bankarskim računima klijenata ove banke i otkrio zloupotrebe sredstava iz budžeta Kosova. Civilno društvo se organizovalo i pomoglo Abdulahu sa skupi 5.000 eura kako bi platio svoju kaznu.

Kosovski demokratski institut (KDI) podržao je Tačija koji je otkrio korupciju a potom zbog toga bio kažnjen. Ali, to je nateralo tužilaštvo u Prizrenu da podigne optužnicu protiv dva službenika zbog zloupotrebe.

Ismet Krueziu iz ovog KDI-a je naglasio da se građani često i plaše da izveste o takvim delima.

"ProCredit banka otpustila je Abdulaha s posla a potom je i kažnjen. Mi smo smo bili uključeni u kampanju prikupljanja sredstava za njega", kazao je on.

"Pozivamo institucije Kosova da ne sužavaju prostor i ne plaše zviždače, već da umanje broj koruptivnih dela koja već 16 godina izlaze na videlo u institucijama Kosova", dodao je Krueziu.

On je ohrabrio građane Kosova da nastave da javno osuđuju korupciju kako bi se ojačale institucije. Građani sa kojima smo razgovarali, ipak, ne veruju puno u to.

"Kome da prijavimo korupciju? Obično čujemo da korupcije ima, ali činjenica nema. Trebao da dokumentujemo korupciju, a to je teško zato što te činjenice poseduju ljudi u vladi, oni koji su uključeni u to", kaže Ćazim Pajazitaj, profesor u penziji.

I Hajdar Beriša, penzioner, kaže da je prijavljivanje korupcije uzaludno, pošto se samo oni "jaki" bave time.

"I kada bih prijavio korupciju, ništa se ne bi desilo, jer su oni unutar institucija, svuda su zaposlili svoje rođake", kaže on.

Dželjalj Bajćinovci, radnik hotela, takođe smatra da je teško dokazati korupciju.

"Korupcija je dosta narušila Kosovo, udaljivši tako sve vrednosti društva. Niko ne sme da investira kod nas zbog korupcije", navodi on.

Korupcija na Kosovu se često ističe u međunarodnim izveštajima kao jedan od najvećih izazova sa kojem vlasti trebaju da se bave. Na osnovu istraživanja civilnog društva, korupcija Kosovo godišnje košta preko 100 miliona eura.

XS
SM
MD
LG