Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prijave protiv Inicijative mladih zbog Šljivančanina


Napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava, 17. januar 2017.

Tužilaštvo u Staroj Pazovi pokrenulo je prekršajni postupak protiv devetoro aktivista Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji zbog protesta tokom tribine Srpske napredne stranke (SNS) u Beški na kojoj je govorio osuđenik za ratne zločine Veselin Šljivančanin.

Aktivisti incijative se terete za nepristojno, drsko i bezobrazno ponašanje i vređanje, kao i za nasilje, pretnje ili tuče. Za deo prijave preti kazna i od 30 do 60 dana zatvora.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić na svom Tviter nalogu je objavila da je "država jasno stala na stranu ratnih zločinaca".

Tužilaštvo u Staroj Pazovi prvo je podnelo krivičnu prijavu protiv svih devet aktivista Inicijative koji su bili u Beški, a nakon što je sud odbacio ovu krivičnu prijavu, Tužilaštvo je pokrenulo prekršajni postupak, sapšeno je iz Inicijative mladih.

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zakazano je za 25. decembar u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Inđiji.

Posle saslušanja Inicijativa će organizovati konferenciju za novinare u Beogradu.

Predstavnici Inicijative u januaru 2017. godine su na tribini SNS-a pre početka govora Veselina Šljivančanina zviždali pištaljkama i raširili transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Nakon toga, nekoliko muškaraca iz publike im je prišlo i pocepalo transparent, a jedan aktivista dobija i udarac, što se vidi i na snimku koji je tada objavljen.

Aktivisti su, prema rečima direktorke Inicijative Anite Mitić, pretučeni i van sale. Njoj je, kako je tada navela, uništen automobil, a dvoje aktivista zadobilo je teže povrede i vozilom Hitne pomoći prebačeno je u Urgentni centar.

U januaru ove godine Inicijativa mladih za ljudska prava je zatražila od tadašnjeg premijera Srbije, danas predsednika Aleksandra Vučića, da osudi napad na njihove aktiviste koji su dva dana ranije prekinuli tribinu u Beški.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG