Dostupni linkovi

Napadnuti aktivisti Inicijative mladih na tribini SNS-a u Beškoj


Napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava
Napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava

Dvoje aktivista Inicijative mladih teže je povrijeđeno nakon što su, prema izjavama svjedoka, pretučeni poslije incidenta koji se dogodio na tribini koju je organizovala Srpska napredna stranka (SNS) u Beškoj u Srbiji, a na kojoj je govorio i haški osuđenik, bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin.

Do incidenta je došlo kada je nekoliko aktivista Inicijative mladih pokušalo prekinuti tribinu tako što su u salu ušli dok je tribina trajala i uz zviždanje i sa transparentom "Kada ratni zločinci ućute, žrtve će moći govoriti" na kratko prekinuli tribinu.

Na snimku se vidi da nekoliko muškaraca iz publike prilazi i cijepa transparent nakon čega jedan aktivista dobija i udarac.


Aktivisti su, prema riječima direktorice Inicijative Anite Mitić, pretučeni van sale. Njoj je, kako je navela, uništen automobil, a dvoje aktivista zadobilo je teže povrede i vozilom Hitne pomoći prebačeni su u Urgentni centar.


Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je večeras da je napad na aktiviste "neprikriven fašistički čin", te da počinioci moraju biti "drastično kažnjeni zbog ovog zločina".

Građanska Vojvodina je u saopštenju povodom ovog događaja ocijenila da posljedice ovog incidenta mogu biti ozbiljne, ukoliko "vlast i to zlodelo pokuša prikriti i relativizovati političkom i medijskom manipulacijom".

"Činjenica da je SNS organizovala tribinu na kojoj je promovisala osuđenog ratnog zločinca najbolje govori o njenom evropskom putu, a da su njeni aktivisti životinjski pretukli članove Inicijative mladih ukazuje u kom smeru ova zemlja na čelu sa SNS ide – u pravcu autoritarne države u kojoj će biti ugrožena fizička bezbednost svakome ko se usudi da izrekne kritičku misao", piše u saopštenju.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je večeras osudila, kako su naveli, brutalan fizički napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava.

LSV je povodom ovog događaja saopštila da je "nedopustivo i sramno pesničenje i šutiranje devojaka i mladića, kao i uništavanje njihovog automobila", samo zato što su želeli da skrenu pažnju na žrtve.

"Nedopustivo je pesničenje samo zato što su se usudili da skrenu pažnju na činjenicu da je krajnji trenutak da zaćute ratni zločinci kako bi se progovorilo o žrtvama", piše u saopštenju.

Istovremeno, Srpska napredna stranka saopštila je večeras da je "grupa huligana prekinula tribinu SNS u Beški i brutalno uznemirlila učesnike tribine, građane koji su mirno i dostojanstveno slušali govornike".

SNS je u saopštenju navela da je "šokirana fašističkim ispadima pojedinaca, koji se u javnosti predstavljaju kao aktivisti Inicijative mladih".

Srpska napredna stranka je pozvala nadležne državne organe da privedu pravdi pomenute fašiste, i osiguraju red i mir, kao što pozivaju i sve nadležne institucije da reaguju, i stanu u zaštitu slobode govora i mišljenja u Srbiji.

XS
SM
MD
LG