Dostupni linkovi

Prijatelji Libije na konferenciju u Parizu


Viljuškar prenosi sanduke sa novčanicama na aerodromu u Bengaziju, 31. avgust 2011.
Viljuškar prenosi sanduke sa novčanicama na aerodromu u Bengaziju, 31. avgust 2011.
U Parizu u četvrtak počinje konferencija prijatelja Libije, na kojoj će se okupiti delegacije 60 zemalja, u cilju pomoći prelaznim institucijama.

Nove libijske vlasti procenjuju da im je potrebno oko pet milijardi dolara hitne pomoći u cilju normalizacije života nakon višemesečnih sukoba.

U međuvremenu, Rusija je priznala libijski Nacionalni prelazni savet, a na ovoj konferenciji će učestvovati i Kina.

Domaćini skupa su francuski predsednik Nikolas Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron).

Zvanični Pariz je saopštio da je Komitet Saveta bezbednosti za sankcije odmrznuo milijardu i po dolara od 7,6 milijardi dolara libijskih sredstava zamrznutih u francuskim bankama.

Francuski zvaničnici kažu da se veruje da je najmanje 50 milijardi dolara povezanih s Gadafijem i pripadnicima njegovog režima sklonjeno u bankama širom sveta.

Libijski pobunjenici procenjuju da će im biti potrebno pet milijardi dolara hitne pomoći, kako bi počeli da normalizuju stanje u zemlji, nakon pada Gadafijevog režima, višemesečnih demonstracija i NATO intervencije.

Na konferenciji učestvuje i Kina

Na ovom skupu učestvuje i Rusija koja je jutros priznala Nacionalni prelazni savet kao legitimne vlasti Libije.

"Ruska Federacija priznala je Nacionalni prelazni Savet kao aktuelnu vlast i primila je k znanju njihov proklamovani reformski program koji poziva na donošenje novog ustava, održavanje opštih izbora i formiranje vlade", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova.

Rusija je za vreme Gadafija bila veliki investitor u Libiji i sa promenom vlasti rizikuje da izgubi unosne poslove u eksploataciji nafte kao i vojnoj industriji.

Zbog toga se priznanje Nacionalnog prelaznog saveta, može tumačiti kao nastojanje Moskve da zaštiti svoje ekonomkske interese u Libiji.

Priznanje Rusije i odmrzavanje milijardu i po dolara sredstava u francuskim bankama je, svakako, velika diplomatska pobeda za nove libijske vlasti.
Kombinovana fotografija Gadafijevih sinova Saif al Islam (desno) i Saadi

Šef francukse diplomatije Alan Žipe (Alain Juppe) kaže da će pomenuta sredstva biti iskorišćena za poboljšanje humanitarne situacije, pre svega u normalizaciji snabdevanja vodom, strujom i gorivom.

U međuvremenu, Velika Britanija je dopremila u Bengazi, gde je sedište prelaznih vlasti, novoštampane libijske novčanice u vrednosti od 227 miliona dolara.

To je deo pošiljke od milijardu i po dolara koju je Moamer Gadafi naručio u martu od jedne britanske kompanije, ali su odlukom Saveta bezbednosti ta sredstva zamrznuta.

Na konferenciji učestvuje i Kina, ali vlasti u Pekingu naglašavaju da bi
Ujedinjene nacije trebalo da imaju vodeću ulogu u obnovi te Libije.

Kao i Rusija, ni Kina nije podržavala pobunjenike u borbi protiv Moamera Gadafija, i jedina je članica Saveta bezbednosti UN koj nije priznala libijski Nacionalni prelazni savet, a portparol ministarstva je na konferenciji za novinare rekao da Kina poštuje izbor libijskog naroda i pridaje veliki značaj "ulozi koju je Nacionalni prelazni savet igrao u rešavanju libijskog pitanja".

Kina je veliki investitor u Libiji, a 26 kineskih preduzeća radi na projektima vrednim oko 20 milijardi dolara.

Još uvek traju borbe za Sirtu

U Pariz je stigla i američka državna sekretarka Hilari Kliton (Hillary Clinton).

Evropska unija spremna je da pomogne novim libijskim vlastima da formiraju nove policijske snage, prikupe oružje i obezbede kontrolu granice, rekla je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

"Mislim da konferencija predstavlja priliku da se razmisli o dugotrajnom radu koji ćemo imati kako bismo pomogli libijskom narodu u nameri da ima demokratsku zemlju", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare u Briselu.

Ona je pomenula humanitarnu i medicinsku pomoć, kao i "reformu u oblasti bezbednosti" u cilju stvaranja "efikasnih policijskih snaga koje deluju u demokratskoj zemlji".

EU takođe može da ponudi podršku u uklanjanju oružja nakon konflikta, u nadgledanju granice kao i u organizovanju izbora i uspostavljanju istinskog "civilnog društva", rekla je Eštonova.

Kad je reč o obuci policije, Evropska unija koja je imala takve misije u Iraku i Avganistanu, mogla bi da ima konkurenciju u NATO-u koji takođe želi da pomogne Libiji u toj oblasti.

Eštonova je, međutim, pružila uveravanje da će dve organizacije uskladiti svoje delovanje.

Na terenu, i dalje se ne zna gde se krije Moamer Gadafi. Njegov sin Saif je poručio da se njima lojalne snage, neće predati.

Drugi Gadafijev sin, Sadi, demantovao je izjave Nacionalnog saveta da pregovara o predaji.

Prelazne vlasti su dale rok Gadafijevim snagama, koje su koncentrisane oko njegovog rodnog grada Sirta, da se predaju do subote.
XS
SM
MD
LG