Dostupni linkovi

Pobunjenici tvrde da znaju gde se krije Gadafi


Poster Moamera Gadafija u kontejneru u napuštenoj ulici u Tripoliju, 30. avgust 2011.
Poster Moamera Gadafija u kontejneru u napuštenoj ulici u Tripoliju, 30. avgust 2011.
Libijski pobunjenici imaju "jasnu predstavu" gde se nalazi Moamer Gadafi i ne sumnjaju da će ga uhvatiti, rekao je u utorak član libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Ali Tarhuni.

"Imamo jasnu predstavu gde se on (Gadafi) nalazi. Nimalo ne sumnjamo da ćemo ga uhvatiti", rekao je Tarhuni novinarima, ne navodeći detalje.

Predsednik Prelazanog nacionalnog saveta Mustafa Abdel Džalil je u sredu rano ujutru uputio ultimatum Gadafijevim pristalicama u njegovom rodnom gradu Sirtu na jugoistoku Libije, da se predaju do subote, nakon praznika kojim se okončava Ramazan, Ejd al-Fitra.

"Počevši od ove subote, ako ne bude mirne predaje mi ćemo delovati odlučno i završiti ovu situaciju vojnim putem. Mi ne želimo da to tako bude, ali ne možemo čekati predugo", kaže on.

Portparol Moamera Gadafija, Musa Ibrahim, kaže da su trupe lojalne njemu, kao i plemenski boraci odbili ultimatum pobunjenika o predaji i da su spremni da se suoče sa napadom.

On je AP-u rekao, "dostojanstven i častan narod neće prihvatiti ultimatum od naoružanih bandi."

Rok do subote se pre svega odnosi na pro-Gadafijeve snage u njegovom rodnom gradu Sirtu, smeštenom na oko 360 kilometara istočno od Tripolija. Grad je jedan od poslednjih utočišta za snage lojalne Gadafiju.

Ali, pobunjenici i NATO saopštili su da snage lojalne Gadafiju pregovaraju o sudbini Sirte.

Portparol NATO Rolan Lavoa rekao je da je moguće da se Sirt preda bez borbe.

Odmrznuto 1,6 milijadi dolara za Libiju

On je dodao da će alijansa nastaviti svoju misiju sve dok su libijski civili pod pretnjom, iako je područje oko Tripolija sada slobodno.

Upitan o tvrdnji NATO da je u ponedeljak u blizini Sirta pogodio 22 oklopna vozila, Lavoa nije mogao da objasni da li su vozila bila u pokretu ili parkirana kao ni to kako su ona predstavljala pretnju civilima.

Pobunjenici su takođe tražili od susednog Alžira da se u Libiju vrate Gadafijeva supruga Safija i troje njihove dece kako bi im bilo suđeno.
Pobunjenici u selu Heisha, oko 100 kilometara istočno od Misrata, 30. avgust 2011.

Komitet za sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) prihvatio je zahtjev Londona za odmrzavanje libijskih sredstava u iznosu od 1,6 milijardi USD.

Sredstva će se iskoristiti da bi se obezbijedila humanitarna pomoć Tripoliju, saopštio je britanski ambasador u UN.

Komitet je dao odobrenje nakon saglasnosti Kine, koja se do sada tome protivila.

Libijska prijelazna vlast odbacuje ideju rapoređivanja bilo kakvih međunarodnih vojnih snaga ili posmatrača, izjavio je u sredu posebni UN-ov izaslanik za Libiju.

"Ne očekujemo da će libijska prelazna vlast zatražiti vojne posmatrače", rekao je Ian Martin novinarima nakon zatvorene sednice Saveta bezbednosti UN-a.

"Vrlo je jasno da Libijci žele izbeći bilo kakvo raspoređivanje snaga UN-a ili drugih snaga", dodao je.

Martin je, ipak, procenio da bi savet moglo zatražiti pomoć u uspostavljanju policijskih snaga.
XS
SM
MD
LG