Dostupni linkovi

Prijatelji Sirije: Asad mora otići


Jedan od opozicionih demonstranata na protestu protiv Asada u Damasku 2. jula 2012.
Jedan od opozicionih demonstranata na protestu protiv Asada u Damasku 2. jula 2012.
“Prijatelji Sirije”, zapadne i zemlje arapskog svijeta, okupili su se u Parizu, na sastanku sa kojem je američka državna sekretarka Hilari Klinton poručila Rusiji i Kini koje bojkotuju ova skup da će platiti cijenu podržavanja Bašara al Asada. Domaćin, francuski predsjednik Fransoa Oland, pozvao je na jače sankcije protiv sirijskog režima, obećao veću podršku i pomoć demokratskoj opziciji.

“Nije više stvar za diskusiju to da je ova kriza postala prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti.Stoga moramo izvesti zaključke. Bašar Al Asad mora otići. Prijelazana vlada mora biti formirana.Ovo je interes svih”, poručio je predsjednik Francuske Fransoa Oland koji je u Parizu ugostio “prijatelje Sirije“, čelnike više od 100 država svijeta među njima vodeće zemlje Zapada i Arapskog svijeta. Skupu takođe prisustvuju i desetine aktivista sirijske opzicije.

Oland je obećao pomoć demokratskoj opziciji i najavio povećanje humanitane pomoći, kao i obezbjeđivanje opreme za komunikaciju za pobunjenike. Takođe je pozvao na jačanje sankcija režimu u Damasku.

Hilari Klinton
Hilari Klinton
Skup, kao i prethodna dva u Tunisu i Istanbulu, bojkotuju Rusija i Kina, koja blokiraju svaku konkretnu akciju međunarodne zajednice, a za koje je američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla da moraju platiti cijenu podržavanja režima Bašara Al Asada.

“Tražim od vas da dopremo do Rusije i Kine, ne samo da apelujemo na njih već da zahtijevamo od njih da prestanu držati stranu Asadu u počnu da podržavaju legitimne aspiracije sirijskog naroda”.

“Reći ću vam veoma iskreno, mislim da Rusija i Kina smatraju da ih ništa ne košta držanje strane Asadovom režimu. Jedini način na koji će se to promijeniti, je da svaka država ovdje zastupljena, direktno i odmah, jasno da do zanja Rusiji i Kini da će platiti cijenu jer onemogućavaju da se napravi bilo kakav napredak blokirajući svaku akciju. To se više ne može tolerisati", rekla je Klintonova.

Francuski predsjednik Oland Rusiju i Kinu nije poimenice prozvao ali je rekao da oni koji podržavaju Asada i sirijske vlasti koje proizvode haos mogu na kraju ugroziti vlastite interese.

Oland je takođe apelovao na SB UN da predzme hitne mjere da bi okončali krvopriliće u Siriji:

“Naš današnji sastanak ovdje u Parizu mora pred sobom postaviti cilj: ohrabriti SB UN da preduzme odgovornost što je prije moguće i bolje podrži plan za okončanje krize koji je predstavio specijlni izaslanik Kofi Anan“.

Esplicitan je bio i šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu:

„Prvo što treba da uradimo kao 'Prijatelji Sirije' je da povećamo pritisak na sirijski režim, kao i na one koji ga podržavaju, izlojući ih što je više moguće. Što se Tuske tiče, nećemo dozvoliti ni jednom avionu da odleti za Siriju bez kontrole, nećemo dozvoliti da niko šalje nikakavo oružje ili bilo što drugo u Siriju što bi moglo nanijeti zlo našoj braći i sestrama“

Kao i svi ostali, ključna poruka je da Asad mora otići.

“Da budem jasan, nema riješenja koje bi podrazumijevalo da se režim ne promijeni. To znači tranzicija, mirna i demokratska tranzicija u Siriji i za Siriju isključuje političku rolu za Bašara Al Asada“, kazao je šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele.

Sirijska opzicija, podijeljena i frustrirana, kritikovala je međunarodnu zajedniciu da korake preduzimaju suviše sporo. Mnogi od opozicionih vođa pozivaju na vojnu akciju.

Predsjedavajući opozicionog Sirijskog nacionalnog vijeća, Hasan Hašimi, u Parizu je u petak rekao da zabrana zone letenja mora biti uspostavljena da bi onemogućila da meta Asadovih snaga i dalje budu civili i vojnici dezerteri.

Dok traje sastanak u Parizu sa terena je jutros stigla vijest da je jedan visoko pozicionirani oficir Asadove armije, i njegov do sada blizak saradnik dezertirao.

Brigadni general Manaf Talas napustio je Damask i time postao najviše rangirani oficir provladinih snaga koji je napustio sirijski režim.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organiziacija sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je prema njihovim posljednjim procjenama više od 16.500 ljudi poginulo u nasilju u Siriji od marta prošle godine, kada je počela pobuna protiv Asadovog režima.
XS
SM
MD
LG