Dostupni linkovi

Šef Vagnera kaže da njegovi vojnici imaju šta da 'nauče' od ukrajinske vojske


Šef ruskih plaćeničkih snaga Vagner Jevgenij Prigožin
Šef ruskih plaćeničkih snaga Vagner Jevgenij Prigožin

Šef ruskih plaćeničkih snaga Vagner Jevgenij Prigožin rekao je u četvrtak da ta grupa ima "šta da nauči" od ukrajinske vojske dok se bitke nastavljaju za ključni istočnoukrajinski grad Bahmut.

"Ukrajinska vojska radi jasno i harmonično. Imamo mnogo toga da naučimo od njih“, rekao je Prigožin u saopštenju koje je objavila njegova pres-služba.

Prigožin i ruska vojska su prošle nedelje izneli kontradiktorne tvrdnje o zauzimanja Soledara, grada rudnika soli u blizini Bahmuta, što je izazvalo glasine o razdoru koje je Kremlj negirao.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u prošli petak "oslobođenje" Soledara. Usledila je izjava u kojoj se hvale "hrabre" Vagnerove snage, u znak neobičnog priznanja doprinosa koji je dala privatna borbena grupa.

Takođe u četvrtak, Prigožin je rekao da su njegove jedinice zauzele delove teritorija u blizini Bahmuta, uključujući selo Kliščijevka.

"Možemo sa sigurnošću reći da je naselje Kliščijevka, koje je jedno od važnih predgrađa Bahmuta, u potpunosti pod kontrolom Vagnerovih jedinica", rekao je Prigožin dodajući da nije verovatno da će uspeti uskoro potisnu ukrajinske jedinice iz celog grada.

AFP nije mogao odmah da potvrdi ove tvrdnje.

Ova plaćenička grupa osnovana 2014. godine -- koja je bila uključena u sukobe u Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku – dobila je na značaju nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara 2022.

Prigožin je kritikovao rusku regularnu vojsku u Ukrajini nakon nekoliko neuspeha na terenu tokom proteklih meseci sugerišući da njegovoj borbenoj grupi nije dato odgovarajuće priznanje.

On je juče direktno kritikovao Kremlj zato što nije zabranjen rad u Rusiji Jutjuba koji je u vlasništvu američkog giganta Gugl.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG