Dostupni linkovi

Moldavsko separatističko Pridnjestrovlje tvrdi da su 'ispaljeni hici' kod skladišta municije


Moldavska predsjednica Maia Sandu

Samoproglašeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Pridnjestrovlja (Transdnjestar), moldavskog separatističkog regiona koji graniči s Ukrajinom, navelo je 27. aprila da su zabilježeni pucnji na selo u kojem se nalazi veliko rusko skladište municije, nakon polijetanja dronova iz Ukrajine.

"Sinoć je na nebu iznad sela Kobasna primijećeno nekoliko dronova", objavilo je Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

"Dronovi su lansirani na teritoriju Pridnjestrovlja iz pravca Ukrajine", ističe se.

Tvrdnja, koja nije nezavisno provjerena, posljednja je u nizu vlasti Pridnjestrovlja koje podržava Moskva, a koje uključuju i tvrdnje o navodnom bombardiranju radijskih antena, napad na separatističku vojnu jedinicu i eksplozije usmjerene na Ministarstvo državne sigurnosti ovog separatističkog regiona Moldavije.

Zvaničnici Pridnjestrovlja su incidente nazvali "terorističkim napadima", dok Kremlj navodi da oni predstavljaju razlog za "ozbiljnu zabrinutost", usred ruske invazije na susjednu Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Pridnjestrovlje, uski pojas zemlje između Moldavije i Ukrajine, proglasilo je nezavisnost 1990. godine.

Moldavija i Pridnjestrovlje su 1992. godine vodili kratak rat koji su ugušile ruske snage koje su intervenisale na strani separatista. U tom sukobu je ubijeno oko 1.000 ljudi.

Rusija drži oko 1.400 vojnika u Pridnjestrovlju i ima kontrolu nad ogromnim skladištima oružja iz sovjetskog perioda koja se nalaze u regionu.

U Kobasni, selu koje se nalazi oko dva kilometra od ukrajinske granice, nalazi se jedno od najvećih skladišta municije u istočnoj Evropi. Tu je uskladišteno oko 20.000 tona municije iz sovjetskog doba, koju čuva oko 1.500 ruskih vojnika.

Moldavija je više puta pozivala Rusiju da poštuje obećanje dato na samitu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) 1999. godine da će evakuisati i skladište municije i trupe koje ga čuvaju.

Osim trupa koje navodno čuvaju skladište Kobasna, Rusija ima još 400 do 500 vojnika u Pridnjestrovlju koji se od kraja rata 1992. vode kao kao mirovnjaci.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu pozvala je građane da ostanu mirni i pojačaju mjere sigurnosti nakon incidenata u Pridnjestrovlju.

Sandu je 26. aprila rekla da su navodni napadi u Pridnjestrovlju pokušaj eskalacije tenzija, okrivljujući "proratne frakcije" na toj teritoriji.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da Sjedinjene Države "još uvijek analiziraju uzroke eksplozija" u Moldaviji.

"To je nešto na šta ćemo ostati fokusirani", rekao je Austin 26. aprila tokom pres-konferencije u zračnoj bazi bazi Ramstein u Njemačkoj.

Izvor: Moldavski servis Radija Slobodna Evropa, AFP
XS
SM
MD
LG