Dostupni linkovi

Milenković, Hatlak i "Ars Tango": Priča o strastvenom plesu


Akteri 'Priče o tangu'
Akteri 'Priče o tangu'
U Sarajevu je u petak navečer održan koncert pod nazivom „Priča o tangu“. Vokalno-instrumentalni ansambl iz Slovenije „Ars Tango“, zajedno sa virtuozima Stefanom Milenkovićem na violini i Markom Hatlakom na harmonici, publici su kroz muziku i ples pripovijedali priču o muzičkom žanru, ali i filozofiji života - strastvenom tangu.

Publika je velikim aplauzom nagradila devet vrsnih umjetnika čiji je muzičko-scenski performans bio svojevrsno putovanje tanga od njegovih početaka 30-ih godina do savremenog doba.

Sastav u kojem su svirali, sličan je onom sa kojim je argentinski kompozitor i svirač na harmonici bandoneón Astor Piazzolla, inače utemeljivač modernijeg stila tanga poznatiji kao nuevo tango, napravio svjetski proboj.

Grupu „Ars Tango“ čine muzičari iz Slovenije, klasično obrazovani i jazz muzičari koje veže strast prema tangu.

'Priča o tangu', Stefan Milenković i Marko Hatlak, foto: Vanja Čerimagić
'Priča o tangu', Stefan Milenković i Marko Hatlak, foto: Vanja Čerimagić
„Projekat 'Ars Tango' je jedan od programa Evropskog grada kulture. Pošto je Slovenija, zapravo, gradovi Maribor, Ptuj, Novo Mesto, Slovenj Gradec, Velenje, Murska Sobota evropski gradovi kulture u 2012. godini, željeli smo da pozovemo jednog najboljeg slovenačkog harmonikaša - Marka, kao i najboljeg violonistu u svijetu - Stefana. Želje su nam se ostvarile i rodila se 'Priča o tangu'“, pojašnjava Mladen Delin, voditelj vokalno-instrumentalnog ansambla „Ars Tango“.

Pored odlične interpretacije na violini, Stefan Milenković je sarajevskoj publici pokazao i da umije plesati tango.

„Postao sam zainteresovan za tango pre tri godine i počeo sam da plešem tango. Taj senzibilitet, melos, način sviranja, je nešto što mi je bilo odmah blisko. A univerzum - koji doživite kada plešete sa nekim tango gde je sve improvizovano - to je nešto tako fascinantno da je teško objasniti tu vrstu intime, razumevanja i razmene energije između dva ljudska bića u tom trenutku. Preporučujem svakome da proba“, iskreno će Milenković.

Spoj profesije i hobija

Harmonikaš iz Slovenije Marko Hatlak priznati je evropski muzičar. Bavi se i komponovanjem, a 2004. godine postao je članom grupe „Terrafolk“ koja je primila veliki broj nagrada uključujući i najprestižniju „BBC World Music Award“ za najbolju grupu uživo. Ovo je njegova treća posjeta Sarajevu.

'Priča i tangu', sarajevska izvedba, foto: Vanja Čerimagić
'Priča i tangu', sarajevska izvedba, foto: Vanja Čerimagić
„Završio sam studij klasične muzike i nikad nisam improvizirao. Prije sam svirao i u rock bendu. Čini mi se da je tango - rock muzika na harmonici, jer možeš malo da pukneš gore po instrumentu. Tango mi je bila prva muzika gdje sam počeo razmišljati o nekom svom načinu. U klasičnoj muzici moraš da slušaš kako zvuči. Smatram da je kod tanga manje teksta i možeš više da ga doživiš, možeš ubaciti i nešto svoje u taj skelet nota“, kaže Marko Hatlak.

Slično mišljenje o tangu, kao slobodi improvizovanja, dijeli i voditelj vokalno-instrumentalnog ansambla „Ars Tango“ Mladen Delin:

„Tango vam daje slobodu jer možemo da se izrazimo na najviši mogući način. To je osnovna razlika između nas klasičara, jer kad pripremaš ili ideš na koncert znaš šta te očekuje, koliko tu ima truda, po deset sati dnevno vježbaš iste fraze, tačno sve note. U tangu se sve otvara - to je kao kad otvoriš prozor i sve drugačije izgleda, te uživaš u tome.

„Ceo ovaj projekat je, ustvari, jedan spoj naše profesije i hobija. A nekad mi se čini da je to jedno te isto. Jer, bez pasije ova profesija i ne može da se radi“, zaključuje Milenković.

Iako su već održali nastupe u Sloveniji i sada u Sarajevu, zvanično predstavljanje projekta „Ars Tango“ zakazano je u Ptuju 28. jula 2012. godine. Koncert „Priča o tangu“ bi trebalo ove godine da se priredi i u drugim zemljama regiona.
XS
SM
MD
LG