Dostupni linkovi

Prevoznici koji protestuju zbog cijena goriva pozvani na sastanak u Vladu RS


Kolona kamiona na izlazu iz BiH, granični prelazak Izačić kod Bihaća, 25. maj 2021.
Kolona kamiona na izlazu iz BiH, granični prelazak Izačić kod Bihaća, 25. maj 2021.

Teretni prevoznici u Republici Srpskoj (RS) koji protestuju zbog visokih cijena goriva i neusvajanja ukidanja akciza na gorivo su pozvani na sastanak sa ministrom saobraćaja i veza ovog bh. entiteta, Nedeljkom Ćorićem, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Nadam se da ima dobre volje da se nešto uradi", rekao je za RSE Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Prevoznici su jutros parkirali kamione i prekinuli transport robe, i najavili da će taj protest trajati deset dana, od 4. do 14. jula.

"Osnovno što tražimo je da se limitira cijena goriva i da mi imamo povrat kao što imaju prevoznici u okruženju, na svakih potrošenih 1.000 litara goriva da se vrati 70 evra prevoznicima", istakao je Grbić.

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

On je dodao da traže i da se poboljšaju uslovi na carinskim terminalima i graničnim prelazima.

Kaže da ih od početka krize niko od nadležnih, do današnjeg poziva Ćorića, nije kontaktirao.

"Ne znam koliko je dopisa otišlo, ali nikad niko se nije obratio niti je pozvao na taj sastanak", naglasio je Grbić.

Ovo udruženje okuplja oko 1.000 prevoznika. Grbić kaže da se prije nekoliko godina u RS ovim poslom bavilo oko 3.000 kompanija, ali da je taj broj drastično smanjen u posljednjih nekoliko godina, te da je veliki broj vozača napustio BiH.

Podržavaju li svi prevoznici protest?

Igor Beben, prevoznik iz Prijedora, za RSE kaže da se nisu svi prevoznici pridružili protestu.

On tvrdi da Nikola Grbić nema legitimitet kao predsjednik udruženja, jer je njemu i rukovodstvu, kako kaže, istekao mandat na njegovom čelu.

Zbog toga su se on i drugi prevoznici udružili u Udruženje drumskih prevoznika RS, za koje kaže da okuplja više od 90 odsto prevoznika, ali još čekaju sudsko rješenje da i zvanično budu aktivni.

Iako ne protestuju, slaže se da je situacija ekstremno teška.

"Mi se suočavamo sa velikom cijenom goriva, nemamo nikakvih subvencija kao neke naše kolege iz susjednih zemalja, s druge strane imamo problem sa nepridržavanjem roka plaćanja koji je davno usvojen, 30 dana valuta prevoza ili usluga, to niko od inspektora ne kontroliše, mi prevoznici smo ostali bez para", naglašava Beben.

On podsjeća da je nekad 30 hiljada litara goriva koštalo 25 hiljada evra, a sada košta čak 60 hiljada.

Beben dodaje da im probleme stvara rad špeditera, inspekcija, ali i katastrofalni uslovi za rad vozača, između ostalog i zbog vrućina.

"Moj kamion dođe na granicu, čeka 8-10 sati da pređe granicu, a nema ni toaleta, niti ima vode pored ceste, u koloni stoji a pomjera kamion na 40 stepeni Celzijusa", naglasio je Beben.

On poručuje da vozači masovno napuštaju BiH i odlaze u Evropu, ne toliko zbog boljih para, jer kako Beben tvrdi da su se finansijski "poravnali" sa primanjima u Sloveniji i Hrvatskoj, nego zbog boljih životnih uslova.

Grbić tvrdi da svako ima pravo da organizuje novo udruženje, te da su "oni spremni na saradnju". Ipak, ističe da je informacija da je novom udruženju pristupilo više od 90 odsto prevoznika "apsolutno netačna".

Iz drugog bh. entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine nije bilo najava o mogućim protestima prevoznika.

Martovski protest

Prevoznici iz BiH su 9. marta na protestima u Sarajevu i Banjaluci, između ostalog, tražili i pojeftinjenje goriva.

Tada su zahtjevali i regulisanje graničnih prijelaza i carinskih postupaka, s obzirom na to da su, kako tvrde, primorani na druga čekanja.

Ukazali su i na nedostatak prevoznika u BiH, nelegalan rad, te neusuglašene zakone o saobraćaju i transportu na svim nivoima vlasti u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je trebalo da raspravlja o ukidanju akciza na gorivo 27. juna.

Taj prijedlog na kraju nije ni uvršten na dnevni red sjednice državnog parlamenta.

XS
SM
MD
LG