Dostupni linkovi

Na protestnoj vožnji prevoznici iz BiH traže jefitnije gorivo


Protest preveoznika u Sarajevu, 9. marta 2022
Protest preveoznika u Sarajevu, 9. marta 2022

Prevoznici iz Bosne i Hercegovine (BiH) su u srijedu (9. marta) na protestnoj vožnji kroz Sarajevo zatražili, uz ostalo, pojeftinjenje goriva.

Zahtijevaju i reguliranje graničnih prijelaza i carinskih postupaka, s obzirom na to da su, kako tvrde, primorani na druga čekanja.

Kako navode organizatori, u protestnoj vožnji sudjeluje stotinjak vozača kamiona.

Oni su, također, ukazali na nedostatak prevoznika u BiH, ilegalni rad, te neusuglašene zakone o saobraćaju i transportu na svim nivoima vlasti u BiH.

Organizator protesta, kompanija "My Job" saopćila je ranije da je ovo prvi put da se prevoznici okupljaju ujedinjeni u problemima koji su sve veći.

"Izlazimo na ulice glavnog grada BiH u nadi da će vlasti poduzeti sve mjere u njihovoj nadležnosti i jednom zauvijek shvatiti naše probleme, ali ih i riješiti", saopćila je ova kompanija pred početak protestne šetnje.

Protesti prevoznika u Banjaluci i Zvorniku

Zbog visokih cijena goriva, spornih licenci i dugog zadržavanja vozača na graničnim prelazima, prevoznici su se u srijedu okupili i u Banjaluci.

Protest prevoznika iz BiH zbog skupljeg goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Protestnu vožnju organiziralo je Udruženje prevoznika bh. entiteta Republika Srpska, iz kojeg su ranije najavili sudjelovanje vozača oko 200 kamiona.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja, kazao je novinarima da je cilj protesta ukazati na tešku situaciju u kojoj se nalaze prevoznici iz oba bh. entiteta.

Kako je kazao, sa trenutnom cijenom goriva prevoznici posluju u minusu.

"Institucije BiH se moraju odreći dijela akciza u dobrobit prevoznika, privrednika i svih građana. Ukoliko uskoro ne bude reakcije, organizovat ćemo ponovo okupljanje i preduzeti radikalnije mjere", naveo je Grbić, dodajući da nije isključena ni blokada terminala i carina.

I prevoznici u Zvorniku, na istoku BiH, protestnom vožnjom su ukazali na probleme sa kojim se susreću.

Jedan od učesnika, Slavenko Parić kazao je da su prevoznici svjesni da je na svjetskom nivou došlo do poremećaja u snabdijevanju goriva, ali da ima više problema koji im otežavaju poslovanje.

"U cijenu goriva 'prišili' su nam razne namete, od kojih je i 20 feninga putarine po litru goriva, te plaćanje putarine prilikom registracije, plaćanje izlaska na auto-put, kao plaćanje i kroz rezervne dijelove jer zbog loših puteva 'lomimo' kamione" kazao je Parić.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) trebao bi u srijedu raspravljati o izmjeni Zakona o akcizama.

Ukoliko bi bile usvojene ove izmjene, akcize na dizel, benzin, plin i plinska ulja bi bile ukinute.

Po litri goriva koje se proda na bh. tržištu, trenutno se plaća akciza u iznosu od 0,30 maraka do 0,40 maraka, ovisno o vrsti naftnog derivata,

Cijena sirove nafte na svjetskim berzama premašila je 125 dolara za barel, a litra dizela na benzinskim pumpama u BiH košta i do 3, 36 marka (1,7 eura)

Cijene nafte porasle su za više od 30 posto nakon što je Rusija, koja je drugi najveći svjetski izvoznik, 24. februara započela invaziju na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG