Dostupni linkovi

Preuzimanje crnogorskog Telekoma: Iz lijevog džepa u desni džep


Upitni poslovni motivi iznenadne transakcije Telekoma: ilustrativna fotografija
Upitni poslovni motivi iznenadne transakcije Telekoma: ilustrativna fotografija

Crnogorski Telekom je prešao u vlasništvo hrvatskog Telekoma koji je većinski paket akcija kupio od Magyar (Mađar) Telekoma. Kako su sve tri kompanije dio Dojče (Deutche) Telekoma, postavlja se pitanje poslovnih motiva ove iznenadne i nesvakidašnje transakcije.

Dodatni aspekt predstavlja i činjenica da istraga o postojanju korupcije tokom prve prodaje najveće telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori nikada nije okončana.

Nakon kupoprodaje je saopšteno da je Hrvatski Telekom kupio od Mađar Telekoma nešto više od 76 odsto akcija Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 123 miliona eura. Kao glavni razlozi povezivanja hrvatskog i crnogorskog Telekoma su navedeni bliskost dva tržišta, optimizacija poslovanja i mogućnost zajedničkog tržišnog nastupa.

Činjenica je da se radi o transakciji unutar Dojče Telekom grupe kojoj pripadaju sve tri kompanije. Sudski ekspert za telekomunikacije iz Hrvatske Đuro Lubura kaže za RSE da ne očekuje nikakve promjene za crnogorski Telekom:

„Jedan vlasnik, koji je u vlasništvu Dojče Telekoma je prodao drugom vlasniku koji je takođe u vlasništvu Dojče Telekoma. Meni se čini da je Dojče Telekom, da to kolokvijalno kažem, 123 miliona eura prebacuje iz svog lijevog džepa u desni džep. Dakle, ja ne očekujem nikakve promjene niti u poslovanju niti u strategiji kojom će crnogorski Telekom dalje nastupati na tržištu niti će se išta promjeniti najvjerovatnije za zaposlene ni korisnike. Jedino što se promjenilo je, da je hrvatski Telekom na jedan legalan i legitiman način izvukao 123 miliona eura. Dakle, biće manje investicija u Hrvatskoj, a drugo ne vidim bitne promjene“.

Odgovarajući na naše pitanje o potencijalnom preseljenju Uprave iz Crne Gore u Hrvatsku, Đuro Lubura kaže da nema najava o centralizovanju Uprave, kao što to rade druge telekomunikacione kompanije.

„Za sad nema takvih naznaka da Dojče Telekom ide u tom smjeru, ali to ne treba isključiti. Činjenica je da ukoliko bi Dojče Telekom odlučio da ide u tom smjeru to će se dogoditi crnogorskom Telekomu bez obzira ko bio vlasnik. Dakle potpuno je svejedno, bila uprava u Zagrebu ili Budimpešti. Ja ipak mislim da je dobro za nacionalne telekome da imaju uprave i da ih vode domaći ljudi, a sve ostalo je na većinskom vlasniku“, kaže Lubura.

Iako ocjenjuje da se radi o čudnoj transakciiji u okviru jedne kompanije, pri čemu su trgovale kćerke kompanije Dojče telekoma, predsjednik crnogorskog sindikata telekomunikacija Željko Burić ne očekuje uticaj na položaj zaposlenih u crnogorskom Telekomu, jer je kolektivni ugovor stabilan.

„Nema prostora u nekom narednom periodu za koji imamo čvrsto definisane klauzule da može doći do bilo kakvih negativnih promjena po zaposlene. U svakom slučaju pred nama je period u kome ćemo mi sigurno imati priliku da se upoznamo sa namjerama i novim poslovnim potezima hrvatskog Telekoma koji su sada jedna nova stepenica između nas i Dojče Telekoma“, kaže Burić.

Ovo je prva transakcija većinskog paketa akcija crnogorskog Telekoma od privatizacije, odnosno od 2005. godine kada je država prodala najveću telekomunikacionu kompaniju Mađar Telekomu. I dalje stoji sjenka sumnje da je privatizacija crnogorskog Telekoma urađena uz koruptivne elemente o čemu tužilačka istraga traje i danas.

Privatizacija crnogorskog „Telekoma“ je dospjela u medije kao korupcionaška afera 2012. godine, kada je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) došla do podataka o korupciji tokom privatizacije crnogorskog i makedonskog Telekoma.

Navodno je Magyar Telekom crnogorskim zvaničnicima u postupku privatizacije Telekoma Crna Gora isplatio mito u iznosu većem od sedam miliona eura, zbog čega je Dojče Telekom pristao na poravnanje u Americi u iznosu od oko 100 miliona dolara.

To je bio povod za otvaranje istrage u Crnoj Gori, a posljednje informacije govore da je Specijalni tužilac saslušao bivše direktore crnogorskog Telekoma koji su negirali postojanje krivičnog djela. Zbog ove afere opozicioni Demokratski front je pozvao Hrvatski Telekom „da odustane od kupovine akcija Telekoma Crne Gore jer je privatizacija tog preduzeća opterećena dokazanom korupcijom“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG