Dostupni linkovi

Novinarska udruženja traže da institucije Srbije reaguju na pretnje upućene N1


Ilustrativna arhivska fotografija
Ilustrativna arhivska fotografija

Regionalna mreža Bezbedni novinari (Safe Journalists), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su nadležne institucije u Srbiji da sankcionišu odgovorne za pretnje upućene redakciji portala N1.

Kako navode, pretnje su upućenje posle objavljivanja teksta N1 o boravku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uoči glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

"U jednom od komentara na tu vest, novinari N1 nazvani su najgorom bandom i plaćenim izdajnicima od stranih sila moći i zaprećeno im je da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa", navodi u saopštenju 26. aprila mreža Bezbedni novinari.

Apeluje se na nadležne da hitno stanu u zaštitu novinara, pronađu i sankcionišu osobu koja je uputila pretnje.

Programski direktor N1 Igor Božić rekao je za UNS da su pretnje odmah prijavili Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

"Pozvali su nas iz Tužilaštva i obavestili da sprovode procedure u vezi sa prijavom“, naveo je Božić.

Dodao je da se sličan slučaj desio se pre nekoliko nedelja kada je N1 objavio vest o otkrivanju plantaže marihuane na severu Kosova.

"I tada smo obavestili Tužilaštvo, ali evo do danas nismo dobili povratnu informaciju", rekao je Božić.

Baza podataka NUNS-a zabeležila je u 2024. 36 napada na novinare u Srbiji. Od toga četiri fizička napada i 14 verbalnih pretnji. Tokom 2023. registrovano je 183 napada na novinare.

XS
SM
MD
LG