Dostupni linkovi

Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji i uznemiravanja novinara u Srbiji


Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji smrću i uznemiravanja četvoro novinara u Srbiji. (Foto: Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu, Francuska, 14. marta 2022.)
Savet Evrope izdao upozorenja zbog pretnji smrću i uznemiravanja četvoro novinara u Srbiji. (Foto: Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu, Francuska, 14. marta 2022.)

Savet Evrope izdao je upozorenja zbog pretnji novinarkama i novinarima iz Srbije Vanji Đurić, Ani Lalić, Dinku Gruhonjiću i Željku Veljkoviću.

Bezbednost novinara, platforma Saveta Evrope, objavila je upozorenje u kategoriji "napadi na fizičku bezbednost i integritet novinara" zbog više stotina pretnji smrću putem društvenih mreža i mejlova Gruhonjiću i Lalić Hegediš.

Dinko Gruhonjić, novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pretnje dobija otkako je 14. marta objavljen montirani video-snimak u kom on navodno podržava ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Jedan Novosađanin je 15. marta podneo krivičnu prijavu protiv Lalić Hegediš i Gruhonjića zbog navodnog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Na zidu Gruhonjićeve zgrade 21. marta osvanuo je grafit sa natpisom "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", sa potpisom "Srpska Vojvodina".

Takođe, grupa muškaraca je 28. marta na četiri dana blokirala fakultet na kojem je zaposlen, tražeći da mu se uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

"Novinar strahuje za svoj život i za članove svoje porodice", dodaje se u saopštenju.

Platforma Bezbednost novinara dalje konstatuje da je deo funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića podržao protest i blokadu novosadskog Filozofskog fakulteta.

'Nemoćni smo i poraženi': Studenti i profesori ispred blokiranog fakulteta u Novom Sadu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Ana Lalić Hegediš, novinarka i izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Srbije (NDNV) počela je da dobija uvrede i pretnje nakon što je učestvovala na panelu o nacionalizmu kada je rekla da za srpsku vlast građani Vojvodine "nisu dovoljno Srbi jer nisu nacionalisti i insistiraju na svojoj multikonfesionalnosti i multietničnosti".

NDNV je sve pretnje prijavio Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

U kategoriji "uznemiravanje i zastrašivanje novinara" objavljeno je upozorenje zbog pretnji u onlajn prostoru novinarki N1 Vanji Đurić i novinaru Nove S Željku Veljkoviću.

Pretnje su počele nakon što su komentarisali na društvenim mrežama devojčicu koja je pevala uoči košarkaške utakmice. Uz komentare političara iz vladajuće koalicije i desničarskih partija, dobijali su i anonimne uvrede, pretnje i zahteve da budu proterani iz Srbije, što konstatuje i platforma Bezbednost novinara.

Pretnje su prijavljene Specijalnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

XS
SM
MD
LG