Dostupni linkovi

Potvrđena presuda za dvije osobe za ratne zločine u Sarajevu


Sudnica Suda BiH, Sarajevo, 17. jun 2022. godine
Sudnica Suda BiH, Sarajevo, 17. jun 2022. godine

Vijeće Apelacionog suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Senad Džananović osuđen na 11 godina zatvora, a Edin Gadžo na pet godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

To je saopšteno iz Suda BiH 17. juna. U saopštenju se navodi i da su odbijene žalbe i Tužilaštva BiH, te branioca na prvostepenu presudu koju je Sud BiH izrekao u junu 2021. godine.

Optuženi su proglašeni krivim što su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od sredine aprila 1992. do avgusta 1992. godine, na području Sarajeva, kao pripadnici Štaba TO „Stela“ i Specijalnih jedinica Armije RBiH, svjesno i voljno učestvovali u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti koji su nezakonito lišeni slobode na području Sarajeva.

Kako se navodi u presudi, civili su odvođeni i zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje, gdje su bili podvrgnuti ubistvima, silovanjima, mučenju, te nečovječnom postupanju.

Bili su, kako se navodi, odvođeni na prinudni rad, tokom kojeg su bili izloženi smrtnoj opasnosti i podvrgnuti različitim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja od strane optuženih i drugih pripadnika Štaba.

Spomenik Srbima i Hrvatima ubijenim na Kazanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Optuženi, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane „Stela” i specijalnih jedinica Armije BiH, prvobitnom optužnicom teretili su se za udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa svojim pretpostavljenima Jusufom Jukom Prazinom i Samirom Kahvedžićem Kruškom.

Obojica su preminula.

Suđenje Džananoviću i Gadži počelo je u julu 2017. godine.

Prema podacima nevladinog Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo, objavljenim 2009. godine, u Sarajevu je ukupno stradalo na različite načine 3.300 građana Sarajeva srpske nacionalnosti.

Od tog broja, 2.202 su učestvovali u opsadi Sarajeva, a preko 400 ih je poginulo braneći glavni grad BiH.

Vojska Republike Srpske je počela opsadu Sarajeva 5. aprila 1992. godine. Grad je bio pod opsadom 1.423 dana i za to vrijeme ubijeno je preko 11.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG